Companiile trebuie să facă mai mult pentru a gestiona inteligența artificială (AI) la nivelul Consiliilor de Administrație, pentru a reglementa modul în care este folosită AI și pentru a minimaliza riscurile, a declarat, pentru Reuters, Carine Smith Ihenacho, director pe probleme de guvernanță și conformitate la Fondul suveran de investiții al Norvegiei.
Fondul suveran de investiții al Norvegiei este cel mai mare din lume, în condițiile în care deține active de peste 1.700 miliarde de dolari. Instituția deține pe plan global participații în aproape 9.000 de companii, controlând 1,5% din toate acțiunile listate la nivel mondial, stabilind ritmul pentru multe probleme pe segmentul ESG (mediu, societate și guvernanță), arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În august 2023, Fondul suveran de investiții al Norvegiei a emis orientări către companiile în care investește, cerându-le să adopte AI pentru majorarea profiturilor, dar să o facă în mod responsabil. Un an mai târziu, în general companiile trebuie să facă mai mult. "Per ansamblu, trebuie realizată o dezvoltare susținută a competențelor la nivelul Consiliului de Administrație. Aceasta nu înseamnă că avem nevoie de o persoană AI care este expertă în AI... Avem nevoie de înțelegere din partea Consiliului de Administrație, ca grup, cum este folosită AI...să existe o politică la nivelul Consiliului de Administrație și dacă este sau nu folosită în mod responsabil. Ei ar trebui să știe: care este politica noastră privind AI? Ne confruntăm cu riscuri scăzute sau ridicate? Unde se întâlnește AI cu clienții? Suntem transparenți în legătură cu acest subiect? Sunt întrebări importante la care ar trebui să poată răspunde Consiliile de Administrație", a declarat Carine Smith Ihenacho.
Ihenacho nu a dat publicității numele companiilor, dar anul trecut Fondul suveran de investiții al Norvegiei a informat că "a împărtășit opinia sa privind AI cu Consiliile de Administrație ale celor mai mari 60 de companii din portofoliul său".
CITEȘTE ȘI SUA reiau vânzarea de armament ”ofensiv” către Arabia Saudită, după un ”îngheț” de trei aniÎn august 2023, Fondul a informat că se concentrează pe utilizarea AI în domeniul sănătății deoarece tehnologia va avea un impact semnificativ în special asupra consumatorilor. De asemenea, instituția acordă o atenție specială giganților din domeniul tehnologiei "Big Tech", de când aceștia dezvoltă produse folosind AI.
Smith Ihenacho a explicat că Fondul face presiuni asupra firmelor din domeniul tehnologiei pentru a avea regimuri adecvate, în vederea înțelegerii riscurilor produselor AI.
Nouă din zece cele mai mari dețineri de acțiuni ale Fondului sunt la firme din domeniul tehnologiei, inclusiv Microsoft, Apple, Amazon și Meta Platforms. Aceste companii au ajutat ca investițiile în acțiuni ale Fondului să înregistreze un randament de 12,5% în primul semestru din 2024.
Per ansamblu, aproximativ 26% din investițiile în acțiuni ale Fondului erau la firme din domeniul tehnologiei, la 30 iunie 2024, față de 21% la 30 iunie 2023, astfel încât performanța din acest sector afectează în mod direct randamentul general al investițiilor fondului.
CITEȘTE ȘI HARTĂ Mai multe regiuni intră sub avertizare de cod portocaliu. Zonele vizateDeși Fondul "nu vrea să descurajeze folosirea AI", companiile trebuie să dezvolte tehnologia în mod responsabil", a atras atenția Smith Ihenacho.
Fondul suveran de investiții al Norvegiei a raportat recent un profit de 1.480 de miliarde de coroane norvegiene (138 miliarde de dolari) pentru primul semestru al acestui an, impulsionat de avansul piețelor bursiere globale.
CITEȘTE ȘI Acțiunile pompierilor români din Grecia au continuat și pe timpul nopții"În primul semestru din 2024, investițiile în acțiuni au generat un profit solid. Rezultatul a fost determinat în principal de avansul cotațiilor companiilor de tehnologie, pe fondul majorării cererii pentru noi soluții în inteligența artificială (AI)", a afirmat directorul general Nicolai Tangen.
Profit.ro a semnalat la începutul anului că valoarea participațiilor fondului suveran de pensii al Norvegiei pe piața bursieră din România a crescut anul trecut și a ajuns 72,55 milioane de dolari, de la 68,39 milioane de dolari în 2022.
La finele anului trecut, fondul Norvegiei era acționar la șapte companii listate la Bursa de la București, cu două mai puțin față de 2022.
În cursul anului 2023, administratorii au decis să vândă acțiunile deținute la BRD-Groupe Societe Generale, Sphera Franchise Group și TTS Transport Trade Services. Valoarea acestor acțiuni la 31 decembrie 2022 se ridica la 12,69 milioane de dolari.
CITEȘTE ȘI Orange, Vodafone și RASIROM vor să monitorizeze pădurile României. Buget - peste 44 milioane leiPe de altă parte, fondul a cumpărat titluri Hidroelectrica, participația însumând 12,49 milioane de dolari la 31 decembrie 2023.
Fondul Norvegiei deține acțiuni la Aquila Part Prod Com - 1,24% (în stagnare față de decembrie 2022), Banca Transilvania - 0,2% (comparativ cu 0,32% în 2022), Digi Communications NV - 0,08% (de la 0,15% în 2022), Globalworth Real Estate Investments - 0,22% (față de 0,17% în 2022), MED Life - 0,28% (în stagnare față de 2022) și OMV Petrom - 0,5% (comparativ cu 0,61% în 2022).
Ca valoare, cea mai mare expunere a fondului este OMV Petrom - 39,85 milioane de dolari, urmată de Hidroelectrica - 12,49 milioane de dolari, Banca Transilvania - 8,75 milioane de dolari și Digi Communications - 5,46 milioane de dolari.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Unii bugetari nu primesc majorarea de 5% din ianuarie. Se amână reorganizarea și la agenții/autorități/instituții autonome din subordinea Parlamentului. UPDATE Ministerul confirmăPotrivit datelor administratorului, fondul Norvegiei avea active de 1.552,31 miliarde de dolari la 31 decembrie 2023, de la 1.261,71 miliarde de dolari în 2022.
Fondul este alimentat cu capital obținut din resurse petroliere și gaze naturale din Marea Nordului.
Mai multe detalii AICI.