FMI: Băncile europene au nevoie urgentă de eliminarea creditelor neperformante

FMI: Băncile europene au nevoie urgentă de eliminarea creditelor neperformante
scris 5 oct 2016

Băncile europene au nevoie de ”o acțiune urgentă și cuprinzătoare” pentru rezolvarea problemei vechi a creditelor neperformante și a modelelor de afaceri ineficiente care duc la profituri prea scăzute, a avertizat miercuri FMI, transmite Reuters.

În analiza FMI referitoare la stabilitatea sectorului financiar mondial se arată că profitabilitatea redusă, într-un mediu cu dobânzi scăzute și creștere lentă, poate eroda pe termen lung rezervele de capital, subminând capacitatea băncilor de a susține redresarea economică.

Urmărește-ne și pe Google News

Avertismentul vine pe fondul îngrijorărilor provocate de soliditatea financiară a Deutsche Bank, care ar putea fi amendată de Departamentul de Justiție al Statelor Unite cu până la 14 miliarde de dolari din cauza neregulilor în tranzacțiile cu intrumente garantate prin ipoteci, înainte de criza financiară izbucnită în 2008.

Chiar dacă Deutsche Bank nu este menționată în raportul FMI, banca germană ar putea fi un subiect de discuții la reuniunea organizată în această săptămână de FMI, Banca Mondială și Institutul pentru Finanțe Internaționale. Între participanți se va afla și directorul general al Deutsche Bank, John Cryan.

Numărul românilor cu restanțe la bănci a depășit din nou pragul de 750.000 în august CITEȘTE ȘI Numărul românilor cu restanțe la bănci a depășit din nou pragul de 750.000 în august

”În zona euro, excesul de credite neperformante și efectul negativ al problemelor structurale asupra profitabilității necesită acțiuni urgente și cuprinzătoare. Reducerea creditelor neperformante și rezolvarea deficitelor de capital la băncile slabe sunt prioritare”, se arată în raportul Fondului.

Raportul recomandă autorităților de reglementare europene și guvernelor să întărească prevederile referitoare la insolvență, pentru a permite băncilor să prescrie mai rapid creditele neperformante, în timp ce băncile vulnerabile trebuie consolidate în unele mai solide, iar costurile să fie reduse.

”Există prea multe sucursale cu prea puține depozite și prea multe bănci cu costuri de finanțare cu mult peste ale altor instituții financiare”, afirmă într-un comunicat Peter Dattels, director la FMI petru piețe monetare și de capital.

În pofida vulnerabilității din Europa, FMI a constatat că riscurile generale pentru stabilitatea financiară globală au scăzut față de ultimul raport, din aprilie. Redresarea prețurilor resurselor naturale a ajutat unele piețe emergente, iar temerile legate de încetinirea economiei chineze au fost atenuate de politicile guvernamentale de stimulare a creșterii economice.

Șocul inițial al votului din iunie al britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană a fost bine absorbit de piețe și nu s-a extins la nivel global, potrivit FMI, care a notat că impactul pare în prezent mai mult local decât global.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
credite neperformante