Fitch Ratings a confirmat calificativul pentru datoriile pe termen lung al Garanti BBVA (fostă Garanti Bank) la 'BB-', cu perspectivă negativă, ce reflectă riscurile pandemiei de Covid-19 asupra profilului de credit.
Ratingul de viabilitate a fost confirmat la 'bb-'.
Calificativul 'BB-' acordat Garanti BBVA rămâne cu o treaptă peste ratingul băncii-mamă, Turkiye Garanti Bankasi, al doilea cel mai mare creditor privat din Turcia.
CITEȘTE ȘI BRD nu se așteaptă ca expirarea moratoriului să aducă un val de credite neperformante. “Viziunea noastră e mult mai pozitivă anul acesta decât era anul trecut.”“Garanti Bank România este suficient de independentă față de acționarul unic, Turkiye Garanti Bankasi, iar restricțiile interne și de reglementare privind capitalul și transferurile de fonduri sunt suficient de stricte pentru a permite ca ratingul Garanti Bank România să fie peste cel al Turkiye Garanti Bankasi”, se arată în comunicat.
Potrivit Fitch, perspectiva negativă asociată ratingului pe termen lung reflectă riscurile la adresa profilului de credit al Garanti BBVA ca urmare a pandemiei de Covid-19, în contextul incertitudinilor privind “profunzimea daunelor cauzate economiei românești”.
Agenția internațională estimează că economia României s-a contractat cu 5,4% în 2020, pentru acest an preconizând o creștere de 3,4%.
CITEȘTE ȘI Mustafa Tiftikcioglu va fi noul CEO al Garanti România, înlocuindu-l pe Ufuk Tandogan“Riscurile privind înrăutățirea prognozei rămân, în condițiile în care reapariția pandemiei crește riscul unor blocaje suplimentare”, potrivit comunicatului.
Garanti BBVA România este deținută în proporție de 100% de Garanti BBVA Turcia, printr-o companie din Olanda. Banca turcească este deținută la rândul ei de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, cu afaceri în principal în Spania și America Latină.
Garanti BBVA, locul 10 în sistem după valoarea activelor, a fost scoasă la vânzare în 2019, proces suspendat anul trecut pe fondul pandemiei. După cum a relatat Profit.ro, anterior izbucnirii pandemiei, în cursa pentru preluarea băncii rămăseseră OTP Bank România și Intesa SanPaolo România.