Mai multe intrări în incapacitate de plată ale unor state sunt "probabile" anul viitor în rândul micilor piețe emergente, a avertizat luni agenția de evaluare financiară Fitch, care menționează probabilitatea unor creșteri bruște ale costurilor cu împrumuturile, pierderea accesului la piețe și nevoile urgente de finanțare, transmite Reuters.
Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.
Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP și UniCredit Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
În paralel, procesul de restructurare a datoriilor demarat de țările din G20, care se derulează în prezent cu Zambia și Etiopia, și a fost finalizat în cazul Ciad-ului, s-a dovedit ineficient și este puțin probabil ca lucrările să se îmbunătățească anul viitor, adaugă Fitch.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai multe zeci de state emergente, în special cele mici și riscante catalogate drept piețe de frontieră, au văzut cum în 2022 costurile cu împrumuturile lor au explodat până la un nivel nesustenabil, pe măsură ce Rezerva Federală americană a demarat un ciclu de majorări de dobândă pentru a putea ține sub control inflația accelerată, apărută în urma războiului din Ucraina și a menținerii restricțiilor anti-COVID în China.
Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată în acest an, în timp ce alte state, inclusiv Egiptul, Tunisia și Ghana, au cerut ajutorul Fondului Monetar Internațional, scrie Agerpres.
"Accesul la piețele internaționale de obligațiuni va rămâne o provocare pentru statele emergente mici și de frontieră, și mai multe default-uri sunt probabile. La fel ca și în 2022, vor fi cazuri de provocări în asigurarea de finanțare de urgență pentru statele emergente mici și de frontieră", a apreciat Fitch.
Agenția de evaluare precizează că, pentru prima dată după 2018, o cotă mai mare de piețe emergente au o perspectivă de rating "pozitivă" comparativ cu piețele dezvoltate.
Cu toate acestea, 2022 a fost al doilea cel mai prost an când vine vorba de retrogradările unor piețe emergente, a subliniat Fitch.
"Riscurile geopolitice rămân ridicate. Nu există încă o cale clară cu privire la reconcilierea dintre Rusia și Ucraina, și similar pentru relațiile dintre China și SUA. Lanțurile de aprovizionare pentru tranzacțiile bunuri transmit riscurile și consecințele acestor conflicte la nivel global", susține Fitch.