Deutsche Bank AG, HSBC, JPMorgan Chase & Co. și mai multe bănci globale „au continuat să profite de jucători puternici și periculoși” în ultimele două decenii chiar și după ce SUA au impus sancțiuni acestor instituții financiare, arată o nouă investigație a Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), bazată pe rapoartele trimise de bănci autorităților americane despre clienții cu activitate suspectă, care au ajuns să fie scurse în presă.
Ancheta s-a bazat pe peste 2.100 de „rapoarte de activitate suspectă - SAR” depuse de bănci la Rețeaua de executare a criminalității financiare a Departamentului Trezoreriei SUA - FinCEN, care au caracter secret, însă au fost scurse către presă de o sursă nedezvăluită. Raportul, denumit Fișierele FinCEN, a fost rezultatul unei anchete efectuate de peste 100 de organizații de știri din 88 de țări și se bazează pe documentele filtrate obținute de BuzzFeed News și trimise apoi partajat consorțiului internațional de jurnaliști. Potrivit acestuia, în unele cazuri, băncile au continuat să mute fonduri ilicite după ce au primit avertismente de la oficiali americani, relatează Bloomberg.
Documentele au identificat mai mult de 2 trilioane de dolari în tranzacțiile între 1999 și 2017 care au fost semnalate de către ofițerii de conformitate internă din bănci ca fiind posibile spălări de bani sau alte activități infracționale. Trimise autorităților americane de către bănci, aceste rapoarte, care nu reprezintă dovezi ale faptelor greșite, ci doar avertizări pe care băncile sunt obligate sp le facă, au ajuns să fie trimise presei de o sursă neidentificată. Scurgerea de informații pune într-o situație delicată și Trezoreria SUA, care intră în posesia unor astfel de informații confidențiale despre clienții băncilor, dar nu poate opri scurgerea lor în zona publică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Primele două bănci sunt Deutsche Bank, cu tranzacții de1,3 trilioane de dolari din bani suspecți în dosare și JPMorgan, cu 514 miliarde de dolari, a constatat analiza.
Un exemplu evidențiat în raport: JPMorgan a mutat mai mult de 1 miliard de dolari pentru finanțatorul fugar din spatele scandalului 1MDB din Malaezia.
Ce sunt fișierele FinCEN?
Fișierele FinCEN reprezintă o scurgere de 2.657 de documente, în centrul cărora se află 2.100 de rapoarte de activitate suspectă (SAR).
SAR-urile nu sunt dovezi ale faptelor greșite - băncile le trimit autorităților în cazul în care suspectează că anumite tranzacții ale clienților pot avea legătură cu spălări de bani. Conform legii, băncile trebuie să își cunoască clienții și nu este suficient să trimită rapoarte SAR, derulând în continuare tranzacții pentru clienții suspecți și așteptând ca doar autoritățile să se ocupe de problemă. Dacă au dovezi ale activității infracționale, legislația le obligă să înceteze mutarea banilor.
Scurgerea de documente arată cum au fost spălați bani prin unele dintre cele mai mari bănci din lume și cum infractorii au folosit companii britanice anonime pentru a-și ascunde banii, susțin jurnaliștii implicați în anchetă.
ICIJ a condus și investigațiile Panama Papers și Paradise Papers - dosare secrete care detaliază activitățile offshore ale mai multor persoane cu averi mari din întreaga lume.
FinCEN a declarat că scurgerea ar putea avea un impact asupra securității naționale a SUA, anchetelor de risc și ar putea amenința siguranța celor care depun rapoartele.
Săptămâna trecută, instituția a anunțat propuneri de revizuire a programelor de combatere a spălării banilor. Și Marea Britanie a anunțat planuri de reformare a registrului de informații despre companii pentru a contracara frauda și spălarea banilor.