Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de referință la 5,25%-5,5%, maximul ultimilor 23 de ani, continuând o luptă cu inflația care a devenit mai dificilă în ultima vreme.
„Comitetul nu se așteaptă că va fi adecvat să reducă intervalul țintă până când nu va câștiga mai multă încredere că inflația se mișcă sustenabil spre 2%”, se arată în comunicatul Fed.
Această măsură are ca efect menținerea unor rate ridicate ale dobânzilor la creditele imobiliare, împrumuturile auto etc., pentru a împiedica prețurile să continue să crească vertiginos.
Odată cu decizia sa de a menține limita ratelor, comitetul, în declarația sa de după ședință, a remarcat o „lipsă de progrese suplimentare” în readucerea inflației la ținta de 2%.
A fost însă precizat că din iunie va începe să încetinească ritmul de reducere a activelor, semnalând începutul unei relaxări a politicii sale monetare.
Conform datelor publicate vineri de Departamentul american al Comerțului, rata anuală a inflației în luna martie a accelerat până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în februarie. Analiștii se așteptau la o accelerare până la 2,6%.
În schimb, de la o lună la alta, inflația a rămas stabilă la 0,3%, așa cum se așteptau analiștii.
De asemenea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile precum cele la alimente și energie, a rămas și ea stabilă la 0,3% în martie comparativ cu februarie, și la 2,8% în ritm anual.
Aceste cifre semnalează că "economia continuă să se dezvolte iar inflația este ridicată", a comentat Rubeela Farooqi, economist șef la High Frequency Economics. Indicele de inflație PCE este cel pe care banca centrală americană vrea să îl aducă la 2%. Revenirea pe creștere a inflației în luna martie ar urma să încurajeze oficialii Fed să dea dovadă de prudență și să mențină, "pentru o perioadă mai îndelungată", dobânda de bază la nivelul actual cuprins între 5,25% și 5,50%, cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, pentru a evita o nouă explozie a prețurilor, a adăugat economistul.