După un declin al activității de tranzacționare procesate în prima parte a anului, cea mai mare ofertă publică primară din acest an din Europa, cea de la Hidroelectrica, a sporit semnificativ rulajele de pe bursa românească, fapt ce s-a răsfrânt pozitiv în rezultatele financiare ale operatorului de piață BVB.
Investitorii care au alimentat un trend puternic ascedent al acțiunilor Bursa de Valori București (BVB) încă din ultima parte a anului trecut, sunt confirmați de rezultatele financiare ale companiei care operează sistemul de tranzacționare al acțiunilor românești. Listarea Hidroelectrica (H2O) și dinamizarea activității pe terți emitenți începând cu luna iulie a crescut semnificativ actitatea procesată de operatorul de piață.
Valoarea totală a tranzacțiilor în primele 9 luni de zile a fost de 26,78 miliarde lei, cu 48,45% mai mare decât cea de 18,04 miliarde lei din perioada similară a anului trecut. Este activitatea care a adus pentru BVB, în bilanțul individual o creștere cu 50,20% a veniturilor operaționale, la 36,86 milioane lei, de la 24,54 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este o surmontare a perioadei de relativ îngheț, cu secetă a listărilor și volume reduse pe piața secundară care a curpins nu numai anul 2022, ci și prima jumătate a acestui an. Revenirea a fost spectaculoasă chiar pe segmentul principal, de acțiuni, unități și drepturi, și unde rulajul a avut un salt de 87,66%, la 19,78 miliarde lei, de la 10,54 miliarde lei, în primele 3 trimestre din 2022.
La volumele sporite a contribuit tranzacția propriu-zisă de la Hidroelectrica – care fusese anticipată a bugetului de venituri și cheltuieli a Bursei cu o înstrăinare a întregului pachet de 19,95% din acțiuni deținut de Fondul Proprietatea (FP) - dar și activitatea dinamizată pe terți emitenți urmare a reconfigurării structurii indicilor interni și internaționali.
A fost o lichiditate suplimentară care a compensat declinul de 35% a tranzacțiilor procesate pe piața certificatelor, la 446 milioane lei, de la 686 milioane lei, dar și dinamica negtivă de 3,96% pe piața instrumentelor cu venit fix unde valoarea tranzacțiilor a coborât la 6,55 miliarde lei, de la 6,82 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Bursa de Valori București nu renunță la planul de a se muta în America House, în pofida litigiului care vizează anularea deciziei acționarilorCheltuielile operaționale individuale au crescut cu 18,45%, la 18,62 milioane lei, de la 15,72 milioane lei în exercițiul financiar precedent. În aceste condiții, profitul net a avut o explozie de 73,83%, la 18,27 milioane lei, de la 10,51 milioane lei în primele 9 luni din 2022. Marja netă a urcat la 50%, de la 43%.
Performanța a fost anticipată de piață, investitorii activând încă din a 2-a parte a anului trecut un trend ascendent care s-a accelerat în primăvară și a adus cotația la nivelul de închidere de ieri de 69,00 lei/acțiune unde capitalizarea de piață a companiei se ridică la 555,40 milioane lei (112,26 milioane euro). Dinamica – ce trebuie interpretată și în contextul luptei pentru dobândirea unor pachete de acțiuni relevante în perspectiva Adunării Generale a Acționarilor care va decide componența board-uli și președintele – este surprinsă pe graficul de mai jos.
Activele BVB la nivel de grup erau la 30 septembrie de 236,18 milioane lei, cu 19,27% mai mari decât cele de 198,01 milioane lei de la 31 decembrie 2022. În același interval de raportare datoriile totale s-au majorat cu 50,20%, la 65,76 milioane lei, de la 43,78 milioane lei.
Secțiune realizată în parteneriat cu ING
Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.
ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.