EXCLUSIV Reducerea comisioanelor RCA determină fondul The Foundations să iasă din acționariatul Otto Broker, dar rămâne finanțator al proiectelor intermediarului

EXCLUSIV Reducerea comisioanelor RCA determină fondul The Foundations să iasă din acționariatul Otto Broker, dar rămâne finanțator al proiectelor intermediarului
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 22 dec 2016

Fondul de investiții The Foundations 1.0 SEE (TF1), administrat de Mackenzie Capital Group, a hotărât să se retragă din acționariatul Otto Broker de Asigurare, decizie motivată de reducerea comisioanelor acordate de asigurători pentru intermedierea de polițe auto RCA, care au scăzut de la 17-18% anul trecut la sub 5% în acest an.

“TF1 a decis, în deplin acord cu ceilalți acționari, să își restructureze poziția din acționariatul Otto Broker, în condițiile în care piața de brokeraj în asigurări a suferit reduceri importante de comisioane și nu se mai preconizează randamentele așteptate în timpul scontat. Procedurile legale nu sunt încă finalizate, urmând să se definitiveze în urma avizării operațiunii de către ASF, iar TF1 va susține în continuare proiectele Otto Broker, pe parcursul mai multor ani, sub forma de finanțator-creditor”, a declarat pentru Profit.ro directorul general și acționarul majoritar al brokerului, Victor Șraer.

Urmărește-ne și pe Google News

Otto Broker a anunțat la momentul intrării fondului de investiții în acționariat, în noiembrie 2015, că operațiunea va fi însoțită de o infuzie de capital de patru milioane de euro, aport care urmărea intrarea firmei în top 10 brokeri de asigurare în cursul acestui an, de pe locul 22 în 2014.

“Investiția TF1 validează direcțiile strategice pe care le urmăm consecvent de câțiva ani. Vom utiliza capitalul atras pentru a accelera proiecte prin care să oferim clienților noștri servicii de brokeraj într-un mod mai simplu, mai accesibil și peste standardele obișnuite de calitate. Proiectele vor viza cu prioritate investiții în oameni și tehnologie. Ne propunem să ajungem în top 10 brokeri de asigurare în 2016”, declara Șraer într-un comunicat remis Profit.ro în noiembrie 2015.

INEDIT Politicieni, oameni de business și lideri de sindicat dezvăluie ce job ar fi avut astăzi dacă regimul comunist continua CITEȘTE ȘI INEDIT Politicieni, oameni de business și lideri de sindicat dezvăluie ce job ar fi avut astăzi dacă regimul comunist continua

Un prim pas în direcția capitalizării brokerului a fost realizat la finele anului trecut, când Otto Broker și-a majorat capitalul social cu 165.800 lei, la 315.800 lei, la care s-a adăugat o primă de emisiune de 1,62 milioane de lei (circa 365.000 euro), plătită integral de fondul de investiții.

Astfel, The Foundations 1.0 SEE a intrat în acționariatul brokerului cu o cotă de 50%.

La finele lunii precedente, acționarii Otto Broker au aprobat retragerea TF1 din acționariat și plata sumei de 400.000 euro, care corespunde subscripției inițiale făcută de fondul de investiții.

“Ca urmare a retragerii asociatului TF1 din societate, se anulează părțile sociale deținute de TF1, iar capitalul social se reduce cu 157.900 lei, de la 315.800 lei la 157.900 lei”, potrivit datelor brokerului.

După reducerea capitalului, acționarii societății sunt Victor Șraer – 86,45%, Ileana Larisa Șraer – 8,55% și Alexandru Răzvan Șofâlcă – 5%.

Operațional din toamna anului 2014, TF1 este un fond de private equity, care investește în IMM-uri din sud-estul Europei (România, Bulgaria, Republica Moldova și Serbia).

EXCLUSIV Brokerii de asigurări, loviți dur de plafonarea prețurilor RCA. Ce sunt nevoiți să facă pentru a își salva afacerile și cum pot fi afectați păgubiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Brokerii de asigurări, loviți dur de plafonarea prețurilor RCA. Ce sunt nevoiți să facă pentru a își salva afacerile și cum pot fi afectați păgubiții

Investitorii principali ai TF1 sunt Fondul European de Investiții (FEI) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), alături de companii specializate de investiții, fonduri mutuale și investitori privați.

Otto Broker activează pe piața de brokeraj de asigurare din anul 2001 și are 130 de angajați.

Compania furnizează soluții de asigurare și de management al riscului atât clienților de retail, cât și celor din zona corporate.

“Încheiem cu bine acest an, în ciuda dificultăților majore pentru piața de brokeraj ce marchează și trecerea într-o nouă etapă a acestei industrii. În noul context de piață, în care comisioanele au scăzut abrupt, a devenit evident că strategia acestui an trebuie să se concentreze pe consolidarea elementelor critice din afacerea noastră – oamenii și dezvoltarea relațiilor cu clienții, prin diversificarea portofoliului. Toate liniile strategice de asigurări facultative au înregistrat creșteri de peste 20% - ne referim aici la asigurările de locuințe, de persoane (accidente, viață și sănătate) și asigurările de credite și garanții. Volumul total de prime intermediate a crescut, de asemenea, cu 17% în primele 10 luni ale anului, la 51 milioane de lei și ne asteptam să încheiem 2016 cu un profit asemănator celui de anul trecut”, a afirmat Șraer.

Anul trecut, profitul net al firmei a atins 76.088 lei la venituri din brokeraj de 11,08 milioane de lei.

Șeful Otto Broker estimează pentru 2014 o creștere a primelor intermediate de până 12-15%, susținută de liniile de asigurări facultative – locuințe, CASCO și credit comercial, precum și lansarea unor proiecte initiate în cursul acestui an.

“Este vorba de două produse noi si o noua soluție tehnologică de subscriere a unor produse existente. Așteptările legate de evoluția pieței pe termen mediu sunt pozitive, considerând că instituțiile din piața de asigurări au ajuns la un grad de maturitate, fapt ce va îmbunătăți stabilitatea sistemului și va asigura o creștere a soluțiilor orientate către consumatorul modern, motiv pentru care inovația joacă un rol important și în planurile Otto Broker”, a mai spus Șraer.

UPDATE Mitroi, ASF: Sperăm să scăpăm de plafonarea tarifelor RCA până pe 19 mai CITEȘTE ȘI UPDATE Mitroi, ASF: Sperăm să scăpăm de plafonarea tarifelor RCA până pe 19 mai

Piața locală de brokeraj a consemnat o dinamică pozitivă în ultimii ani, cota intermediarilor depășind 64% din primele subscrise de asigurători.

La finele primului semestru din acest an, brokerii au intermediat prime de 3,02 miliarde de lei, cu 20,04% față de iunie 2015.

Primii cinci jucători locali sunt Safety Broker cu o cotă de 7,98%, Marsh Broker - 6,06%, Transilvania Broker – 6,06%, Destine Broker – 4,92% și Inter Broker - 4,67%, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) la 30 iunie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
otto broker
fond
actionariat
retragere
finantator
sraer