EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni

EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni
scris 25 oct 2023

Grupul ungar OTP solicită acum 360 milioane de euro pentru vânzarea băncii din România, o sumă mai mică decât valoarea fondurilor proprii, dar încă peste oferta ce coboară spre 300 milioane de euro pe care Banca Transilvania, favorită în finalizarea tranzacției, o face, potrivit surselor Profit.ro. Banca Transilvania și Raiffeisen Bank sunt singurele rămase în cursa pentru preluarea OTP, după ce a devenit evident că UniCredit nu va mai reveni, în condițiile în care a anunțat o achiziție mult mai importantă în România (Alpha Bank), care o va propulsa direct pe locul 3 în piață.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Pentru vânzarea afacerilor din România, care ocupă în piața bancară locul 10 după active, OTP bank a primit două oferte angajante de la Banca Transilvania (liderul pieței din România) și Raiffeisen Bank (locul 5 după active). În afară de Unicredit, și EximBank s-a mai aflat la un moment-dat în discuții, dar s-a retras pe parcursul negocierilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca Transilvania ar fi favorită să câștige cursa, au arătat mai multe surse din piață pentru Profit.ro. Anunțarea tranzacției a fost întârziată de interesul Raiffeisen Bank, dar și de ritmul lent în care grupul maghiar poartă negocierile. Acestea ar mai putea dura încă 2-3 luni, astfel că fializarea tranzacției se va face cel mai devreme la începutul anului viitor

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
GRAFICE Producția de credite pentru populație își revine ușor. Împrumuturile pentru firme pierd din viteză CITEȘTE ȘI GRAFICE Producția de credite pentru populație își revine ușor. Împrumuturile pentru firme pierd din viteză

OTP dorea inițial un preț cel puțin egal cu fondurile proprii de 2,1 miliarde de lei, dar cumpărătorii nu au fost niciodată dispuși să ofere nici 70% din această sumă, astfel că grupul ungar și-a redus în timp din pretenții.

OTP Bank România avea active de circa 20 de miliarde de lei la jumătatea anului și ocupa locul 10 în piață.

Acționarul ungar a ales să plece din România după ce i s-a dat de înțeles că nu poate să se extindă prin achiziții, arată surse din piață. OTP România a cumpărat Millennium Bank în 2014 și a încercat să ia și Banca Românească în 2018, dar tranzacția a fost respinsă de BNR, o premieră.

OTP România a încercat apoi să crească organic, cu țintă de cotă de piață de 5% până în 2024, dar s-a oprit la sub 3% din active, respectiv circa 4% din credite.

Banca Transilvania a ajuns pe primul loc în piață și cu ajutorul achizițiilor. Grupul, cu capital majoritar românesc, a cumpărat și a fuzionat apoi cu Volksbank (2015) și Bancpost (2018), bănci de top 10 la momentul tranzacțiilor. De asemenea, a mai cumpărat și Idea Bank în 2022, care rămâne însă separată. La jumătatea anului avea active de 153 de miliarde de lei.

Raiffeisen Bank nu a fost implicată în achiziții majore recente în România. În 2001 a cumpărat Banca Agricolă și în 2013 a preluat divizia de credite retail a CitiBank România. Raiffeisen România avea active de 66,8 miliarde de lei la jumătatea anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp
banca transilvania
oferta