Oameni de afaceri având contracte în Marea Britanie au cerut Guvernului de la București, după Brexit, măsuri pentru sprijinirea firmelor românești care nu s-au asigurat împotriva riscului politic, precum printr-o poliță de asigurare pentru riscul valutar acordată prin EximBank, banca de stat dedicată finanțării exportatorilor.
Riscurile valutare se manifestă în cazul unor tranzacții comerciale internaționale, ca efect al modificării raportului de schimb valutar pe parcursul perioadei dintre momentul încheierii contractului și cel al plății.
După referendumul prin care a fost decisă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în luna iunie, lira sterlină s-a depreciat cu peste 10% față de dolar.
Pe acest fond, oameni de afaceri cu contracte în Marea Britanie au cerut adoptarea unor măsuri pentru sprijinirea firmelor românești care nu s-au asigurat împotriva riscului politic, precum polița de asigurare pentru riscul valutar, prin EximBank, conform informațiilor Profit.ro.
Solicitarea a obținut sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a României, conform acelorași surse.
Ideea a fost reținută spre analiză la Ministerul Finanțelor, o decizie finală aparținând însă Guvernului.
EximBank acoperă până la 95% din pierderile înregistrate de exportatorii români ca urmare a executării garanțiilor de export. Valoarea cumulată a tuturor garanțiilor asigurate în cadrul unui contract încheiat cu un debitor este de maximum 85% din valoarea contractului de export.
Serviciile băncii de stat sunt asigurarea riscurilor temporar non-piață, polița de asigurare a riscului de neplată la extern, pentru riscuri non-piață, polița de asigurare a creditelor de export pe termen mediu și lung, polița de asigurare a creditului cumpărător, polița de asigurare a investițiilor românești de capital în străinătate și asigurarea garanțiilor de export.