Euro este tranzacționat joi aproape de minimul ultimelor 22 de luni, din cauza creșterii economice slabe din Germania și a incertitudinilor politice din Spania, transmite Reuters.
Un declin surprinzător al încrederii oamenilor de afaceri în economia germană scoate în evidență divergența datelor economice din Statele Unite și zona euro, scrie News.ro.
Banca Centrală Europeană (BCE) a renunțat în martie la intenția de a efectua până în2020 prima majorare a dobânzii de politică monetară de după criza financiară, iar reprezentanii instituției exprimă încă îngrijorări legate de creșterea economică.
CITEȘTE ȘI BCR vrea să emită obligațiuni de până la 1,5 miliarde de lei. Acționarii băncii au aprobat și dividende de 485 mil. lei, jumătate din profitul netAcești factori influențează negativ euro, care a înregistrat joi cea mai slabă evoluție din ultimele șase săptămâni, cu o depreciere de 0,6%, la 1,1141 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel din ultimele 22 de luni, revenind ulterior până la nivelul de 1,1154 dolari pe unitate.
”Încertitudinile politice, cuplate cu îngrijorările economice sunt un cocktail destul de prost pentru euro. În special dacă economia de cealaltă parte a Atlanticului prosperă”, a scris un analist al Commerzbank, Antje Praefcke, într-o notă adresată clienților.
Praefcke a arătat că alegerile polarizate din Spania ar putea afecta mai mult perspectivele euro.
Votul din Spania are loc în jurul unor subiecte dificile, între care egalitatea de gen și unitatea națională, după încercarea eșuată a Cataloniei de a-și obține independența, în 2017.
Dolarul s-a apreciat în timpul nopții cu peste 0,5%, la cel mai ridicat nivel din ultimele 23 de luni, față de un coș de valute importante, susținut în mare parte de slăbiciunea euro. Indicele era tranzacționat cel mai recent în scădere cu 0,15%, la 98,027.
Investitorii așteaptă publicarea, vineri, a datelor referitoare la evoluția PIB-ului Statelor Unite în primele trei luni ale anului 2019, pentru a vedea dacă economia americană rămâne mai puternică decât alte economii majore.