Unul din cei mai constanți emitenți de pe segmentul de obligațiuni de la BVB, Banca Comercială Română, aduce la tranzacționare pe piața reglementată o nouă emisiune de obligațiuni corporative, ceea ce ridică stocul de astfel de instrumente al emitentului la 3 miliarde lei.
Cum afectează tensiunile internaționale piața de capital românească, cum pot fi atrași mai mulți investitori de retail pe piața de capital, cum se vede în 2022 apetitul emitenților față de bursă și multe alte teme vor fi explicate la Videoconferința Profit Piața de Capital.forum - Bursa în apropierea războiului, programată pentru 13 aprilie.
Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV - DETALII AICI
Sistemul bursei procesase pe 29 martie ofertă publică prin care BCR a plasat către investitori o emisiune denominată în lei și scadentă în anul 2027 (BCR27), în valoare de 351,50 milioane lei și purtând o dobândă fixă anuală de 6,76%.
„BCR a utilizat intens, în ultimii ani, piața de capital pentru finanțare, fiind un partener esențial al Bursei în promovarea resurselor pe care le avem disponibile pentru companii", spune Adrian Tănase, direcvtor general al Bursei de Valori București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
BCR, a doua bancă după active din România, amânase plasamentul în februarie, după ce piețele au fost afectate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Obligațiunile sunt de tip senior non preferred și sunt eligibile MREL, adică pentru îndeplinirea cerinței minime de fonduri proprii.
Obligațiunile au fost oferite acum investitorilor calificați și urmează să intre la tranzacționare la BVB și să primească rating de la Fitch (ratingul titlurilor în circulație este BBB+).
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânziBanca Comercială Română este unul din cei mai constanți emitenți de la Bursa de Valori București, unde vine periodic cu instrumente cu venit fix, frecvența exercițiilor fiind intensificată în ultimele luni. La emisiunile precedente, subscrierile au fost echilibrat distribuite între fonduri de pensii, administratori de active, companii de asigurări, instituții de credit, iar printre participanți s-au numărat Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC).
În octombrie 2021, instituția de credit a lansat o emisiune de bonduri "verzi" în valoare de 500 milioane lei cu maturitate în 2028 (BCR28A).
Cea mai recentă emisiune a fost cea de la finele anului trecut, în valoare de 600 de milioane de lei. Emisiunea a inclus atunci obligațiuni non-preferențiale, cu o maturitate la 7 ani. Demersul a fost necesar tot pentru a respecta reglementările UE privind capacitatea pe care trebuie să o aibă băncile pentru a absorbi pierderile, cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL) și liniile directoare MREL în linie cu strategia de rezoluție urmărită.
În total, BCR a ajuns, cu emisiunea de azi, la 3,05 miliarde de lei în obligațiuni emise pe piața din România.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilorBCR a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,4 miliarde de lei, în creștere cu 73% față de 2020, pe fondul scăderii puternice a provizioanelor de risc.
Banca și-a majorat portofoliul de credite cu circa 11% la 47,9 miliarde de lei.