Elon Musk renunță la planul de a delista Tesla, care i-a adus probleme miliardarului american

Elon Musk renunță la planul de a delista Tesla, care i-a adus probleme miliardarului american
scris 25 aug 2018

CEO-ul Tesla, miliardarul american Elon Musk, a anunțat că renunță la planul de a transforma producătorul de mașini electrice într-o companie privată. Anunțul-surpriză privind retragea Tesla de pe bursă a atras procese de la investitorii companiei și investigații din partea autorităților de reglementare din SUA.

Miliardarul și-a argumentat decizia de a abandona delistarea Tesla prin feedback-ul primit de la investitori și prin faptul că "procesul s-a dovedit mai solicitant și mai lung" decât anticipase, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Chiar dacă planul de a delista Tesla a fost abandonat, Musk trebuie acum să rezolve problemele legale provocate de intenția de a transforma Tesla într-o comanie privată.

Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) a dechis o investigație privind acuratețea unui mesaj postat de Musk pe Twitter, în care CEO-ul Tesla anunța că finanțarea necesară pentru a retrage companie de pe bursă este "asigurată".

Uniunea Europeană va pune capăt restricțiilor la panourile fotovoltaice din China, în septembrie CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană va pune capăt restricțiilor la panourile fotovoltaice din China, în septembrie

Musk a declarat, ieri, că ideea că Tesla are la dispoziție suficiente fonduri pentru a deveni o companie privată i-a fost reconfirmată de la momentul anunțului.

Problemele care au urmat după anunțul privind delistarea Tesla nu sunt cauzate doar de autorități. După ce Musk  a anunțat că vrea să retragă Tesla de pe bursă, doi investitori au dat în judecată Tesla și Elon Musk, acuzând o “schemă frauduloasă” pusă la cale pentru “a decima” vânzătorii în lipsă, printre argumentele citate fiind și mesajele de pe Twitter prin care Musk a anunțat că se gândește să delisteze producătorul auto de la bursă.

Cei doi investitori, Kalman Isaacs și William Chamberlain, au intentat două procese separate la un tribunal din California, la câteva zile după ce Musk a surprins piețele, anunțând, pe Twitter, că analizează delistarea Tesla la un preț de 420 dolari pe acțiune, sau aproximativ 72 miliarde de dolari excluzând datoriile, o sumă record pentru transformarea unei companii publice într-una privată.

Inițial, mesajul privind retragerea Tesla de pe bursă a fost primit cu neîncredere, mulți analiști considerând că este vorba de o glumă, în special având în vedere prețul pe acțiune oferit. Prețul depășea cu peste 20% cotația Tesla pe bursă, iar numărul ales, 420, reprezintă un cod folosit preponderent în cultura americană pentru a indica consumul de cannabis.

Totuși, șeful Tesla a reiterat informația la scurt timp, publicând pe blogul companiei o scrisoare adresată angajaților, în care explica, pe scurt, planurile sale în legătură cu delistarea producătorului auto. Operațiunea presupunea păstrarea unui număr cât mai mare de acționari existenți ca investitori ai companiei.

O parte din finanțarea necesară ar fi urmat să vină, potrivit lui Musk, de la fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite, PIF. Totuși, surse apropiate PIF au infirmat aceste afirmații. Mai mult, fondul negociază o investiție în Lucid Motors, rivală a producătorului de automobile electrice.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
musk
elon musk
miliardar
delistare
finantare
sec
funduri