Dolarul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, după informația din ziua precedentă referitoare la cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Statele Unite din ultimii 30 de ani, piețele anticipând majorări ale dobânzilor din SUA anul viitor, transmite Reuters.
Indicele dolarului, care măsoară evoluția monedei americane în raportu cu șase monede importante, între care yenul japonez și euro, a continuat să crească joi, după ce miercuri a înregistrat cea mai mare creștere zilnică de după luna martie, scrie News.ro.
Inflația din SUA a accelerat în octombrie la 6,2%, cel mai rapid ritm consemnat din noiembrie 1990.
Dolarul a împins euro sub nivelul de 1,15 dolari pe unitate. Yenul japonez a scăzut spre cel mai redus nivel din ultimii patru ani, la 114,15 unități pentru un dolar.
”Inflația în sine nu este întotdeauna ceva rău pentru piața de capital”, a declarat Don Townswick, director pentru strategii pe burse la firma de administrare a activelor Conning.
Indicele global al acțiunilor MSCI a avansat cu 0,19%, iar indicele pan-european STOXX Europe 600 a crescut cu 0,24%.
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în onlinePrețul petrolului Brent a crescut cu 0,42%, la 83,06 dolari pe baril, în timp ce cotația petrolului WTI, de referință pe piața americană, a urcat cu 0,59%, la 81,93 dolari pe baril.
Bitcoin a atins un nou maxim, de 69.000 de dolari pe unitate, dar ulterior s-a retras la circa 64,860 de dolari pe unitate.