O nouă ediție a programului de emisiuni de titluri de stat FIDELIS emise de Ministerul Finantelor, denominate in Lei si Euro, destinate exclusiv persoanelor fizice debutează în această săptămână, perioada de subscriere fiind cuprinsă între 8 și 20 august
Preț de emisiune: 100 RON per titlu de stat în RON și 100 EUR per titlu de stat în EUR;
Valoarea minimă a unei subscrieri este de 5.000 RON pentru emisiunile în RON la 1 an și 3 ani, 500 RON pentru emisiunea în RON la 1 an dedicată donatorilor de sânge și 1.000 EUR pentru emisiunile în EUR;
Conform Prospectului, titlurile de stat emise în această etapă a Programului FIDELIS urmează a fi listate la Bursa de Valori București.
Dobândã specialã și un prag minim de zece ori mai mic pentru donatori
Tranșa dedicatã donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadențã la un an, având o dobândã de 6,80% de asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scãderea de zece ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donãrii de sânge începând cu 1 martie 2024.
Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.
Dobândã de 7% la titlurile de stat în lei cu scadențã la 5 ani
A patra ediție a programului de titluri de stat FIDELIS, va conține titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 5,80% și, respectiv, 7%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, respectiv, 5%.
Valoarea nominalã a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.
VEZI AICI DOCUMENTUL CU DETALII
Românii au împrumutat Statul cu 2,1 miliarde lei în cadrul emisiunii Fidelis de iunie 2024.
Oferta a fost structurată în cinci emisiuni: cele în moneda națională au însumat subscrieri în valoare de 942,7 milioane lei, iar cele două emisiuni în euro au atras subscrieri de 245,9 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Undă verde pentru unul dintre cele mai mari drumuri de mare viteză în RomâniaDonatorii de sange au cumparat titluri de stat Fidelis in valoare de aproape 274 milioane lei, având o dobândă mai mare cu un punct procentual, respectiv de 7%.
„Frecvența emisiunilor Fidelis va crește de la 4 la 6 pe an. Următoarea ediție va fi în luna august, iar celelalte două în octombrie și decembrie”, a declarat atunci Alin Marius Andrieș, secretar de Stat în Ministerul de Finanțe, în cadrul unei conferințe cu ocazia listării ediției de iunie 2024.
El a precizat că Ministerul Finanțelor a ajuns la 21 miliarde lei prin Fidelis. Este vorba despre suma totală deținută în momentul de față de persoane fizice (unele emisiuni au ajuns la scadență și nu fac parte din acea valoare). Suma de la celălalt program destinat tot persoanelor fizice este de 21 miliarde lei.
La rândul său Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei Statului, spune că „din 140 miliarde lei, bani pe care Statul i-a împrumutat anul acesta, cam 10% vin de la populație, aici fiind incluse și împrumuturile externe”.
Obligațiunile Samurai așteaptă momentul oportun
Obligațiunile Samurai sunt denumite titlurile destinate pieței din Japonia. În ultimii ani s-a tot vorbit despre emisiunile de acest gen, dar momentan nu s-a întâmplat acest lucru.
Secretarul de Stat Alin Marius Andrieș spune că a fost finalizat cadrul de emisiune.
„În momentul acesta suntem în contact cu sindicatul de intermediere și cu partenerii noștri pentru a identifica momentul oportun, din perspectiva momentului de piață. Obiectivul nostru este să realizăm emisiunea anul acesta. Momentul când o vom realiza ține de momentul de piață”, a spus el.
CITEȘTE ȘI Contabilii vor protesta, nemulțumiți de modificările fiscaleDe asemenea, a reamintit că că emisiunile pe piețele externe de anul acesta nu au fost anunțate cu mult timp înainte, ținând cont de context.
Contextul este foarte important pentru că prima ediție a obligațiunilor Samurai trebuie să fie de succes.
„Noi vrem diversificare, să intrăm pe o nouă piață. Este o diversificare atât din perspectiva monedei cât și de atragere a noilor investitori”, a precizat Andrieș.