Directorul OMS, după cea mai neagră săptămână pentru burse din 2008: Nu vă mai panicați din cauza coronavirusului!

Directorul OMS, după cea mai neagră săptămână pentru burse din 2008: Nu vă mai panicați din cauza coronavirusului!
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 mar 2020

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a făcut un apel la calm pe burse, după ce temerile privind impactul economic cauzat de răspândirea rapidă a noului coronavirus au șters 7 trilioane de dolari din capitalizarea companiilor la nivel mondial, în cea mai neagră săptămână pentru piețele financiare de la criza din 2008.

Piețele globale “trebuie să se calmeze și să încerce să vadă realitatea (…) Trebuie să continuăm să fim raționali, iraționalitatea nu ajută”, a declarat șeful OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un interviu pentru CNBC duminică.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestuia, lumea “trebuie să se uite la numere, la fapte, să facă ce este corect” și să nu se panicheze. “Panica și frica sunt cele mai rele”, a adăugat Tedros.

Wall Street a înregistrat cea mai mare scădere săptămânală de după criza din 2008 CITEȘTE ȘI Wall Street a înregistrat cea mai mare scădere săptămânală de după criza din 2008

Panica s-a răspândit deja în rândul investitorilor, după ce inițial piețele financiare au reacționat sporadic sau deloc la știrile privind răspândirea noului coronavirus (Covid-19) identificat în China la finele anului trecut, în condițiile în care efectele păreau să fie limitate la economia statului asiatic.

În total, bursele lumii au pierdut 7.000 miliarde de dolari din capitalizare începând cu 19 februarie, când indicele S&P 500 de la New York a atins cel mai recent maxim istoric, piața de capital din SUA pierzând 4.300 miliarde de dolari, potrivit lui Howard Silverblatt, analist senior la at S&P Dow Jones Indices, citat de MarketWatch.

Principalii indici de pe Wall Street și din Europa au intrat oficial în etapa de corecție, consemnând cel mai abrupt declin săptămânal începând cu octombrie 2008.

Până pe 27 februarie, au fost înregistrate peste 82.000 de cazuri de infectare cu Covid-19, numărul crescând la mai mult de 86.000 în weekend. Numărul deceselor a depășit 2.900, în timp ce peste 42.000 de persoane care au contractat virusul s-au însănătoșit.  

Luni se anunță o nouă zi volatilă pentru piețele financiare, în condițiile în care autoritățile din SUA au raportat primul deces al unui cetățean american, iar Irlanda, Armenia și Luxemburg au anunțat primele cazuri locale de infectare. În plus, date oficiale publicate duminică arată că activitatea companiilor chineze (industria prelucrătoare și servicii) a scăzut la niveluri minime record în februarie.

Directorul OMS apreciază că autoritățile naționale mai au timp să ia măsuri pentru a controla răspândirea coronavirusului, însă a avertizat că oportunitatea este trecătoare, iar virusul ar putea deveni mai agresiv.

Virusul ar putea să “își schimbe direcția”, astfel că lumea trebuie să se pregătească pentru “ce e mai rău”, a precizat Tedros.

Separat, cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a opinat că noul coronavirus poate deveni pandemia secolului și a recomandat agențiilor medicale și guvernamentale să coopereze pentru stoparea răspândirii Covid-19.

“Datele de până acum sugerează că virusul are un risc de mortalitate de circa 1%. La o asemenea rată, Covid-19 ar fi de multe ori mai sever comparativ cu o gripa sezonieră tipică, situându-se undeva între pandemia de gripă din 1957 (0,6% rata mortalității) și pandemia de gripă din 1918 (2%)”, a scris Gates într-o opinie publicată de New England Journal of Medicine vineri.

Gates notează că noul coronavirus se transmite rapid, chiar și când persoana infectată este asimptomatică, făcând dificilă prevenirea răspândirii.

“Administrațiile naționale și locale și agențiile de sănătate publică pot lua măsuri în următoarele câteva săptămâni pentru a încetini răspândirea virusului. De exemplu, pe lângă sprijinul acordat propriilor cetățeni, guvernele donatoare pot ajuta țările cu venituri mici și medii (LMIC) să pregătească pentru această pandemie”, potrivit lui Gates, care a precizat că fundația Bill & Melinda Gates asigură resurse financiare importante pentru a preveni bolile în statele mai sărace.

viewscnt
Afla mai multe despre
oms
organizatia mondiala a sanatatii
piete financiare
piete capital
coronavirus
capitalizare
vanzari in panica
investitori burse
pandemie
bill gates