Deutsche Bank se așteaptă ca foști membri ai board-ului să plătească voluntar sume mari de bani pentru rolul avut în practicile incorecte în afaceri ale celei mai mari bănci din Germania, a declarat joi președintele instituției financiare, Paul Achleitner, transmite Reuters.
Achleitner a spus la adunarea generală a acționarilor că consiliul de supravechere și alte două comitete discută necesitatea responsabilității personale și colective și că banca a solicitat consultanță juridică externă, scrie News.ro.
"Consiliul de supraveghere se așteaptă ca în lunile următoare să aibă loc un acord care să asigure că persoanele implicate vor avea o contriuție financiară substanțială”, a declarat Achleitner, adăugând că, deși nu a fost luată o decizie, discuțiile sunt avansate.
Discuțiile de concentrează pe motivele pentru care reacția proprie a Deutsche Bank a fost atât de lentă, precum și pe implicarea acesteia într-o serie de scandaluri financiare, au declarat surse din bancă.
În centrul discuțiilor s-a aflat mai degrabă responsabilitatea colectivă a board-ului pentru acțiunile băncii, decât eșecul personal sau implicarea în anumite litigii, au adăugat sursele.
Achleitner nu a nominalizat anumite persoane, dar surse din bancă au spus că consiliul de supraveghere discută cu aproximativ 10 persoane, între care foștii co-directori generali Anshu Jain și Juergen Fitschen și foști membri ai board-ului, între care Stephan Leithner, Rainer Neske, Henry Ritchotte, Stefan Krause țo actualul membru Stuart Lewis.
Potrivit Deutsche Bank, Lewis nu va face comentarii.
Purtătorii de cuvânt ai lui Jain și Neske au spus că aceștia nu vor comenta, iar ceilalți foști directori de la vârful Deutsche Bank nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.
Dacă Deutsche Bank va încheia acorduri cu foștii directori, acest fapt ar marca un pas semnificativ în eforturile de a depăși o perioadă turbulentă din istoria de 147 de ani a băncii.
În ultimele două decenii, Deutsche Bank a devenit o prezență majoră pe Wall Street, dat plasamentele extravagante și managementul slab au rezultat în litigii în valoare de 15 miliarde de euro, din 2009.
În timp ce alte bănci și-au curățat bilanțurile și și-au schimbat modelele de afaceri, restructurarea de la Deutsche Bank a fost lentă, la fel și măsurile de îmbunătățire a conformității.
Banca a închis cele mai mari litigii, inclusiv cele referitoare la manipularea dobânzilor și tranzacțiile cu acțiuni în Rusia, care au apărut la sfârșitul lui 2015.
La sfârșitul anului trecut, Deutsche Bank a închis un caz cu Departamentul de Justiție din SUA referitor la vânzarea incorectă a unor ipoteci toxice, acceptând plata a 7,2 miliarde de dolari.
Banca a încercat să își salveze reputația, publicând în februarie o scrisoare deschisă semnată de directorul general John Cryan, în care a prezentat scuze.