DECIZIE Refugiații din Ucraina își pot schimba hrivnele inclusiv în lei. Comisia Europeană adoptă o propunere privind conversia hrivnelor refugiaților ucraineni în moneda țărilor gazdă. BCR ceruse românilor să trimită petiții

DECIZIE Refugiații din Ucraina își pot schimba hrivnele inclusiv în lei. Comisia Europeană adoptă o propunere privind conversia hrivnelor refugiaților ucraineni în moneda țărilor gazdă. BCR ceruse românilor să trimită petiții
scris 1 apr 2022

Refugiații ucraineni își vor putea schimba hrivnele în moneda țării gazdă din UE, potrivit unei propuneri de recomandare a Consiliului adoptată de Comisia Europeană.

Propunerea completează asistența umanitară oferită de UE celor care fug din calea războiului și vizează promovarea unei abordări coordonate pentru ca toate statele membre să le ofere refugiaților aceleași condiții pentru a-și converti hrivnele în moneda locală, indiferent de statul membru care îi găzduiește.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Această abordare a fost necesară având în vedere faptul că Banca Națională a Ucrainei a trebuit să suspende schimbul de hrivne în numerar străin pentru a proteja rezervele valutare limitate ale Ucrainei. În consecință, instituțiile de credit din statele membre ale UE nu au fost dispuse să efectueze schimburile din cauza convertibilității limitate a bancnotelor în hrivne și a expunerii la riscul de schimb valutar”, arată Executivul UE.

Aproape 4 milioane de ucraineni au fugit până acum în UE în urma invaziei rusești, însă se confruntă cu probleme în ceea ce privește schimbul de bani, deoarece puține bănci vor să cumpere moneda unei țări aflate în război.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

Profit.ro a relatat recent că BCR le-a cerut românilor să trimită petiții către autorități și alte societăți financiare pentru ca acestea să se implice în susținerea financiară a refugiaților ucraineni, arătând că este singura bancă din Europa de Est care acceptă să cumpere bancnotele ucrainene.

Comisia Europeană notează că mai multe state membre au în vedere instituirea unor sisteme naționale care să sprijine conversia unei cantități limitate de hrivne per persoană, recomandarea adoptată acum având ca obiectiv promovarea unei abordări coerente a acestor sisteme.

“Sistemele ar trebui să prevadă limite maxime de 10.000 de hrivne de persoană, fără taxe, la cursul de schimb oficial publicat de Banca Națională a Ucrainei. Durata sistemelor ar trebui să fie de cel puțin trei luni”, arată Comisia.

Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează, de asemenea, la un mecanism de conversie valutară pentru ca refugiații ucraineni să își poată schimba hrivnele în euro, potrivit unui document consultat de Reuters.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
hrivne
grivne
conversie valutara
refugiati ucraina
schimb valutar hrivna
razboi ucraina
ue
comisia europeana
bce