International Finance Corporation (IFC) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au investit în noua emisiune de obligațiuni BCR, în valoare de 351,5 milioane de lei, a anunțat astăzi banca, percizând că emiterea a fost suprasubscrisă semnificativ în a doua zi, determinând închiderea registrului de ordine mai devreme și majorarea sumei propuse inițal. Cele două instituții financiare internaționale au participat și la emisiuni anterioare ale BCR de obligațiuni MREL, pe care băncile sunt obligate să le plaseze pentru a respecta cerințele UE privind capacitatea de a absorbi pierderile, cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile din strategiile de rezoluție.
Profit.ro a anunțat, pe 29 martie, că BCR a plasat o nouă serie de obligațiuni la Bursa de la București, de această dată în valoare de 351,5 milioane de lei și cu scadența în 2027, după ce luna trecută amânase plasamentul, în condițiile în care piețele au fost afectate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Obligațiunile sunt de tip senior non preferred și sunt eligibile MREL, pentru îndeplinirea cerinței minime de fonduri proprii. Au fost oferite acum doar investitorilor calificați, la un cupon de 6,76%, și urmează să intre la tranzacționare la BVB și să primească rating de la Fitch (ratingul titlurilor în circulație este BBB+).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La finalul primei zile de subscriere, registrul de ordine a fost bine acoperit, depășind suma de 250 de milioane de lei vizată, arară banca. În cea de-a doua zi, emiterea a fost suprasubscrisă semnificativ, ceea ce a condus la decizia de a închide registrul de ordine mai devreme și de a majora suma emisă la 351,5 de milioane de lei.
"Predictibilitatea și recurența sunt principalele elemente la care sunt atenți investitorii atunci când aleg resursele pe care să le susțină. Iar noi am atins un nou record, prin emiterea de emisiuni de obligațiuni în valoare de 3 miliarde de lei, acest pas fiind încă o dovadă a faptului că piața de capital din România este una puternică, chiar și într-un context internațional dificil și volatil. Interesul investitorilor a fost mai mare decât ne așteptam, acesta fiind un semn sănătos care arată sustenabilitatea economiei românești”, spune Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.
BCR este unul din cei mai constanți emitenți de la Bursa de Valori București, unde vine periodic cu instrumente cu venit fix, frecvența exercițiilor fiind intensificată în ultimele luni. La emisiunile precedente, subscrierile au fost echilibrat distribuite între fonduri de pensii, administratori de active, companii de asigurări, instituții de credit, iar printre participanți s-au numărat Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC).
În octombrie 2021, instituția de credit a lansat o emisiune de bonduri "verzi" în valoare de 500 milioane lei cu maturitate în 2028 (BCR28A).
Cea mai recentă emisiune a fost cea de la finele anului trecut, în valoare de 600 de milioane de lei. Emisiunea a inclus atunci obligațiuni non-preferențiale, cu o maturitate la 7 ani. Demersul a fost necesar tot pentru a respecta reglementările UE privind capacitatea pe care trebuie să o aibă băncile pentru a absorbi pierderile, cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL) și liniile directoare MREL în linie cu strategia de rezoluție urmărită.
În total, BCR a ajuns, cu emisiunea de azi, la 3,05 miliarde de lei în obligațiuni emise pe piața din România.
BCR a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,4 miliarde de lei, în creștere cu 73% față de 2020, pe fondul scăderii puternice a provizioanelor de risc.
Banca și-a majorat portofoliul de credite cu circa 11% la 47,9 miliarde de lei.