Portofoliul din România al Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) a continuat să crească în 2020, chiar dacă nu în ritmul anticipat, evoluție datorată atât pandemiei, care a afectat cererea de finanțare, cât și lichidității ridicate de pe piața locală.
BSTDB, bancă regională ce asigură finanțări în special pentru cheltuieli de capital și noi investiții, cu România printre acționari, a aprobat doar 3 noi operațiuni în România anul trecut, în valoare totală de 92,6 milioane de dolari.
“Din cauza pandemiei, a existat o scădere semnificativă a cheltuielilor de capital și investițiilor noi derulate de companii. Acest lucru s-a reflectat în numărul companiilor care au solicitat finanțare de la BSTDB”, spune, pentru Profit.ro, Ghinea Arminio Iorga, șeful departamentului de politici și strategii al BSTDB.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe lângă pandemia de coronavirus, activitatea băncii în România este limitată și de concurența puternică, companiile locale având acces ușor la finanțare pe multiple fronturi, arată și Roman Matkiwski, directorul pentru energie și infrastructură al băncii de dezvoltare.
“Ne-ar plăcea să facem mai mult în România (…), dar provocarea pentru România este că este foarte bine deservită de băncile locale și în UE”, a explicat Matkiwski la un eveniment desfășurat în Halkidiki.
Matkiwski spune că BSTDB discută mai multe proiecte în sectorul energetic în România, sector unde vede și cele mai multe oportunități de finanțare pe plan local.
“Ne-ar fi plăcut să încercăm să participăm în procesul vânzării activelor CEZ din România, dar era deja finanțat. Poate că vor fi alte proiecte din această direcție, de la noii proprietari ai activelor”, a adăugat Matkiwski.
CITEȘTE ȘI First Bank plătește pentru soluționarea unei anchete potențiale în SUA privind încălcarea sancțiunilor impuse Iranului și Siriei. Banca din România a procesat tranzacții de milioane de dolari. Sesizare a BNRBSTDB, cu sediul în Salonic, Grecia, este o instituție financiară internațională înființată de Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina.
Banca sprijină dezvoltarea economică și cooperarea regională prin acordarea de împrumuturi, linii de credit, capitaluri și garanții pentru proiecte și prin finanțări comerciale în sectoarele publice și private din țările membre, având un capital autorizat de 3,45 miliarde de euro.
De la începutul acestui an, BSTDB a finanțat 6 proiecte în România, în valoare de 138,7 milioane de euro, reprezentând 33,6% din totalul operațiunilor noi semnate de bancă la nivelul întregii regiuni.
BSTDB și-a majorat cu 12% portofoliul de împrumuturi și investiții în 2020, la peste 2 miliarde de euro și are o țintă apropiată de creștere și pentru anul curent.
Banca de dezvoltare își propune să prioritizeze proiectele “verzi”, care țin cont și protejează mediul înconjurător, dar și să extindă pachetele de servicii și produse furnizate, iar până în 2030 vrea să ajungă la un portofoliu de împrumuturi de 4 miliarde de euro.