Cîțu: Nu plafonăm prețurile la energie, vom compensa o parte din facturi. Premierul avertizează companiile de stat și aruncă o săgeată și către rivalul Ludovic Orban

Cîțu: Nu plafonăm prețurile la energie, vom compensa o parte din facturi. Premierul avertizează companiile de stat și aruncă o săgeată și către rivalul Ludovic Orban
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 aug 2021

Guvernul nu va plafona prețurile la energie, în contextul scumpirilor galopante din ultima perioadă, a declarat premierul Florin Cîțu în debutul unei întâlniri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței.

Discuția este în contextul în care prețurile la gaze și electricitate au crescut foarte mult, fiind sesizate situații în care companii din energie încearcă acum să majoreze facturile gospodăriilor deși au încheiat deja cu acestea contracte pe termen și preț fixe. În acest context, ministrul Energiei a anunțat că sunt declanșate controale.

Urmărește-ne și pe Google News

"Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona prețurile, asta ca să fie foarte clar. Ne confruntăm cu o creștere a prețurilor peste tot în Uniunea Europeană. Am înțeles că problema noastră este că trebuie să și importăm energie și nu producem exact cât avem nevoie. M-am tot gândit și eu sunt gata să îmi asum acest obiectiv că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă. Creșterea consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în Uniunea Europeană. Am văzut, de exemplu, că în Spania s-au triplat prețurile, dar noi avem resursele pentru a face această independență energetică a României. Și atunci trebuie să creștem capacitatea de producție, avem câteva programe la care lucrăm deja", a spus Cîțu.

Profit net semestrial de aproape 20 milioane lei pentru IAR Brașov CITEȘTE ȘI Profit net semestrial de aproape 20 milioane lei pentru IAR Brașov

El a precizat că acesta este un obiectiv pe termen mediu și implică mai multe acte normative, la care deja se lucrează în Parlament.

"Dar trebuie să rezolvăm o problemă pe termen scurt, acum, pentru iarnă, și de aceea ne-am întâlnit azi aici, pentru a definitiva soluțiile pe care deja le-am anunțat în spațiul public. În primul rând, și trebuie să vedem detaliile, soluția de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă, trebuie să-i găsim forma finală cât mai repede", a punctat primul ministru.

Banca Transilvania atinge o deținere integrală la divizia de administrare a activelor financiare din grup. Planuri de dezvoltare a BT Asset Management după ce a cumpărat pentru 24 milioane lei 20% din societate - surse CITEȘTE ȘI Banca Transilvania atinge o deținere integrală la divizia de administrare a activelor financiare din grup. Planuri de dezvoltare a BT Asset Management după ce a cumpărat pentru 24 milioane lei 20% din societate - surse

El a adăugat că trebuie să li se explice oamenilor de ce au crescut prețurile la energie.

"Trebuie să le explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie și iarăși, un paradox, suntem în România, unde producția energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Deci companii de stat, oameni numiți în funcții politic și totuși oamenii trebuie să înțeleagă că prețurile la factură au crescut, deci trebuie să le explicăm oamenilor de ce a crescut. Am spus la începutul anului că reforma companiilor de stat a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Eu când am vorbit de reforma companiilor de stat, am fost foarte clar, ineficiențele nu trebuie transferate asupra consumatorului. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii – și de aceea am chemat și ANPC-ul aici – se datorează transferului unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă și vom găsi așa ceva, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca nici o companie să profite de această situație conjuncturală pentru a-și umfla profiturile", a spus Florin Cîțu.

Ministrul Sănătății despre certificatele de vaccinare false: Există o vină a personalului medical. Doar că vina trebuie dovedită... CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătății despre certificatele de vaccinare false: Există o vină a personalului medical. Doar că vina trebuie dovedită...

El s-a referit și la proiectul legii privind protecția consumatorului vulnerabil de energie, sugerând că și rivalul său în competiția pentru șefia PNL, președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban, are o vină în ceea ce privește întârzierea acestei legi.

"În același timp, avem legea consumatorului vulnerabil. Aici, iarăși, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Este o lege din 2012, care a tot fost împinsă și niciun guvern, până la acest guvern, nu a avut curajul să își asume această lege. În primăvară am adoptat acest proiect de lege și ea stă în Parlament din primăvară. Toată vara am discutat despre creșterea prețurile la energie și nici un lider de cameră parlamentară nu a venit să spună că face sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege. Tot eu a trebuit să vin să spun să adoptăm legea mai devreme", a susținut premierul.

Năsui anunță încheierea licitației internaționale pentru studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului. \ CITEȘTE ȘI Năsui anunță încheierea licitației internaționale pentru studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului. "România poate deveni un loc foarte important pentru industria bateriilor."

Pe finalul intervenției sale, Cîțu a precizat că vrea să se asigure că nu se transferă vreo ineficiență a companiilor către consumatorul final, iar cine va profita de această situație va suporta consecințele.

"În același timp, va trebui să venim cu un plan prin care să asigurăm pe termen mediu independența energetică a României. Nu vreau ca pe viitor, pentru că nu este singurul episod acesta, asta ne învață istoria economică, să mai avem astfel de situații, când avem atâtea resurse. Avem și resurse de gaz natural, avem și acel memorandum cu Statele Unite pentru energie nucleară, deci avem, dar să vedem cum le facem ca să le facem mai repede ca să nu mai ajungem în această situație", a conchis șeful Guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
crestere facturi energie