Update ora 16:15: Acțiunile europene și-au adâncit declinul în a doua parte a zilei: -2% pentru Stoxx Europe 600, -1,33% pentru FTSE 100 la Londra, -2,30% pentru DAX la Frankfurt și -2,07% pentru CAC 40 la Paris. La București, indicele BET se deprecia cu 2,57%
Acțiunile europene se depreciază vineri, conduse de companiile din tehnologie, în contextul în care perspectivele creșterii dobânzilor și o serie de rezultate financiare dezamăgitoare afectează încrederea investitorilor.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a coborât la minimul ultimei luni în prima parte a tranzacțiilor, după un avans de 0,5% în sesiunea de joi. Contractele futures pe indicii bursieri americani înregistrează evoluții mixte.
Acțiunile americane au închis tranzacțiile de joi puternic în scădere, inversând câștigurile din prima parte a zilei, investitorii fiind îngrijorați de perspectivele înăspririi politicii monetare și de încetinirea creșterii economice.
Indicele Nasdaq Composite, intrat în corecție tehnică după ce a pierdut peste 10% din valoare raportat la cel mai recent maxim, s-a depreciat cu 1,3%, Dow Jones cu 0,90%, iar S&P 500 cu 1,10%.
Scăderea s-a accentuat ulterior - S&P 500 a scăzut cu 1,9%, Dow cu 1,3%, iar Nasdaq cu 2,7%, încheind cea mai proastă perioadă din martie 2020.
În jurul orei 13:00 astăzi, Stoxx Europe 600 se deprecia cu 1,24%, la 477,34 puncte, după ce anterior a atins un minim intraday de 475,77 puncte, cel mai scăzut nivel din ultima lună. Indicele FTSE 100 de la Londra consemna un declin de 0,71%, referința DAX de la Frankfurt se deprecia cu 1,30%, iar indicele CAC 40 de la Paris cu 1%.
La București, indicele BET era în coborâre cu 1,70% față de referință, cu toate sectoarele “pe roșu”.
Investitorii se confruntă cu perspectiva reducerii stimulentelor de către Rezerva Federală, în cadrul eforturilor de a combate inflația ridicată. O serie de rezultate slabe raportate de companii au dezamăgit, de asemenea, investitorii, scrie Bloomberg.
În Europa, acțiunile Siemens Gamesa Renewable Energy, subsidiara spaniolă a grupului german Siemens Energy, s-au corectat cu peste 10%, în contextul în care și-a redus estimările de profit pentru anul trecut, după ce a trecut pe pierdere în primul trimestru fiscal.
Acțiunile Siemens Energy s-au prăbușit cu peste 13%.
Perspectiva retragerii stimulentelor acordate în pandemie afectează o serie de active considerate riscante sau supraevaluate.
De cealaltă parte, cererea pentru așa-numitele active de refugiu a împins randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani sub 1,80%, în timp ce prețurile petrolului au scăzut, pe fondul creșterii stocurilor din SUA.