Alegerile parlamentare din Franța au îngrijorat deja investitorii, pe măsură ce prima de risc a țării crește, dar două scenarii posibile nu au fost încă evaluate de către piețe și ar putea avea un impact asupra acțiunilor din regiunea europeană, potrivit Citi.
”Modelul nostru sugerează că piața stabilește prețul la ceva între un rezultat benign și un blocaj... nu complet, dar probabil că suntem la câteva puncte procentuale distanță de a stabili prețul total blocajului”, a declarat Beata Manthey, șefa de strategie globală pentru acțiuni a băncii, citată de CNBC.
”Cu toate acestea, piața nu a evaluat impactul unei majorități de extremă dreapta sau de extremă stângă”, a spus Manthey, citată de News.ro.
CITEȘTE ȘI Bursa de la Paris, cel mai mare declin lunar din ultimii doi aniPlanurile fiscale și de cheltuieli atât ale partidului de dreapta Rassemblement National (RN, sau Adunarea Națională), cât și ale coaliției de stânga Nouveau Front Populaire (NFP sau Noul Front Popular) sunt un motiv cheie de îngrijorare cu privire la volatilitatea viitoare a pieței obligațiunilor.
Unii economiști au avertizat că, dacă oricare ar forma o majoritate și ar promova rapid majoritatea propunerilor lor, s-ar putea transforma într-o criză a datoriilor.
Ambele partide sunt văzute depășind coaliția centristă care conține partidul Renaștere al președintelui Emmanuel Macron, la votul din primul tur de duminică.
Cu toate acestea, drumul de acolo pare profund incert. Un rezultat benign din perspectiva pieței ar putea implica centriștii să găsească o cale spre victorie sau un parlament blocat, în care niciun partid nu poate progresa cu agenda lor.
Citi a efectuat o analiză de scenariu a diferitelor rezultate și a ceea ce ar putea însemna acestea pentru indicele bursier francez CAC 40, bazată, de asemenea, pe potențialele mișcări ale spreadului dintre randamentele obligațiunilor franceze și germane, care au atins vineri un maxim din ultimii 12 ani.
”Rezultatul este încă destul de neclar, avem sondaje doar pentru primul tur al alegerilor. Așa că vom ști mult mai multe duminică seara”, a spus Manthey.
”Să punem anunțul alegerilor în contextul poziționării investitorilor. Europa a fost o piață foarte populară, a depășit performanța, investitorii internaționali s-au mutat din SUA în Europa, poziționarea a fost întinsă sau netă lungă, extinsă lung, în special pe băncile europene. Și totul a devenit neutru acum, dar nu este negativ”, a spus ea.
Acțiunile europene se tranzacționează cu o reducere de aproape 40% față de cele din SUA, un decalaj ”uriaș”, în comparație cu o medie istorică de aproximativ 15% până la 20%, a spus ea.