Câștigul salarial mediu net a crescut anul trecut

Câștigul salarial mediu net a crescut anul trecut
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 feb 2019

Câștigul salarial mediu net a crescut în decembrie 2018, nominal, cu 12,5% față de aceeași lună a anului anterior, la 2.957 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 8,9%, potrivit datelor transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

În noiembrie 2018, câștigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 13,3% față de aceeași lună a anului anterior, la 2.792 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 9,5%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În decembrie 2018, indicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum - n.r.) față de aceeași lună a anului 2017 a fost de 108,9%.

Isărescu, despre deprecierea leului din ianuarie: M-am îngrijorat și eu când am primit un telefon că o bancă mare a pus “sell Romania”. Atac speculativ? Slab… CITEȘTE ȘI Isărescu, despre deprecierea leului din ianuarie: M-am îngrijorat și eu când am primit un telefon că o bancă mare a pus “sell Romania”. Atac speculativ? Slab…

În decembrie 2018, câștigul salarial mediu nominal net a crescut față de luna precedentă cu 165 lei (+5,9%). Indicele câștigului salarial real a fost de 105,7% față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 210,1%, cu 11,4 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna noiembrie 2018.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (6888 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1657 lei).

În luna decembrie 2018, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna noiembrie 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).

”De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), cât și disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice”, se arată în comunicat.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 51,4% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv cu 38,7% în depozitare și activități auxiliare pentru transport; cu un procent cuprins între 18,5% și 23,5% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, industria metalurgică, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, alte activități extractive.

În schimb, cea mai mare scădere a fost de 14,9%, în decembrie 2018 față de noiembrie 2018, în extracția minereurilor metalifere.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: învățământ (+2,4%), sănătate și asistență socială (+1,8%), administrație publică (+0,3%).

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
salariu