Marile burse europene au încheiat tranzacțiile de luni în scădere, deoarece investitorii sunt îngrijorați în continuare de perspectivele economice dificile, transmite CNBC.
Indicele de referință Stoxx 600 a închis luni în declin cu 1%, cu toate sectoarele în teritoriu negativ. Pierderile au fost conduse de acțiunil companiilor producătoare de produse chimice care au coborât în ansamblu cu 2,8%, scrie News.ro.
Acțiunile companiilor de construcții și materiale de construcții au scăzut cu 2,5%, pe fondul avertismentelor privind o criză ipotecară în Regatul Unit și o scădere a prețurilor solicitate la case, deoarece cifrele arată că dobânda medie a unei tranzacții cu dobândă fixă pe doi ani a crescut la peste 6% pentru prima dată din decembrie.
Banca Angliei va anunța joi cea mai recentă decizie privind rata dobânzii cheie, ca și Banca Națională a Elveției.
Piețele din Asia-Pacific au fost, de asemenea, în mare măsură în teritoriul negativ, deși piețele din Japonia se aflau încă în apropierea maximelor din ultimii 33 de ani.
Investitorii din Asia vor aștepta marți la decizia Chinei privind dobânda principală de împrumut, după ce cea de-a doua cea mai mare economie a lumii a redus unele dintre dobânzilee-cheie ale împrumuturilor săptămâna trecută.
Pe frontul diplomatic, secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a aflat la Beijing într-o misiune diplomatică pentru a repara legăturile tensionate dintre SUA și China.
Piețele din SUA au fost închise luni pentru sărbătoarea Juneteenth.
În Marea Britanie, acțiunile retailerului britanic de modă Next au crescut luni cu 5%, după ce și-a majorat vânzările și previziunile privind profitul anual. Marca de haine a menționat că vânzările au depășit așteptările datorită vremii calde recente și a creșterii salariilor consumatorilor.
CITEȘTE ȘI Procter & Gamble numește un român în funcția de senior vice president pentru regiunea Europei de Sud-EstPe de altă parte, acțiunile companiei suedeze de tehnologie medicală Getinge au scăzut cu 15%, deoarece problemele lanțului de aprovizionare au determinat firma să emită un avertisment de profit.
La Londra, randamentul obligațiunilor guvernamentale britanice pe 2 ani, cunoscute și sub numele de gilts, a atins luni maximul din ultimii 15 ani. Randamentul s-a tranzacționat în jurul valorii de 4,978%, cel mai ridicat din iulie 2008, înainte de decizia de politică monetară a Băncii Angliei de joi.
Banca centrală britanică este așteptată să majoreze ratele dobânzilor cu 0,25 de puncte procentuale, în fața inflației încă ridicate și a unei piețe a muncii puternice.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,96%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,01%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,71%.