Băncile din România estimează că vor continua să înăsprească condițiile de acordare a creditelor ipotecare către populație în cel de-al treilea trimestru al acestui an, tendință care a început odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată prin majorarea de către bănci a avansului pentru acest gen de credite, potrivit unui sondaj publicat marți de Banca Națională a României (BNR).
Majoritatea băncilor au crescut avansul pentru creditele ipotecare începând cu luna mai, când a intrat în vigoare legea dării în plată, care permite românilor ce au cumpărat locuințe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor. Avansurile au crescut, în general, de la 15% la 30-40%, scrie News.ro.
Tendința va continua și în perioada iulie-septembrie, dar cu o intensitate mai redusă, având în vedere că unele bănci au început să reducă avansul solicitat.
”Pentru următoarele trei luni, instituțiile de credit preconizează o continuare a tendinței de înăsprire a standardelor aferente împrumuturilor pentru achiziția de locuințe și terenuri, însă cu o intensitate mai redusă, iar în cazul creditelor pentru consum, acestea estimează menținerea constantă a condițiilor de creditare”, se arată în raportul BNR.
În plus, băncile estimează în al treilea trimestru o continuare a scăderii cererii atât pentru creditele ipotecare acordate populației, tendință vizibilă în trimestrul al doilea al anului, cât și pentru cele de consum, care au cunoscut o majorare în perioada aprilie-iunie.
În cazul creditelor acordate firmelor, standardele de creditare au fost păstrate relativ nemodificate în perioada aprilie-iunie, tendință care va rămâne și pentru trimestrul al treilea. Cererea de credite s-a menținut neschimbată în cazul firmelor.
Legea dării în plată ar putea aduce Guvernului un proces la ICSID, curtea de arbitraj de la Washington de pe lângă Banca Mondială.
Grupul austriac Raiffeisen, care deține a patra bancă după active de pe piața românească, a anunțat recent toate instituțiile românești importante, printr-o notificare de reclamație, despre intenția de a iniția proceduri de arbitraj, în baza unui acord de protejare a investițiilor dintre România și Austria semnat în 1996 de Guvernul Văcăroiu, din cauza pierderilor pe care grupul susține că le are de suferit din cauza legii dării în plată.