Cotațiile bitcoin s-au apreciat cu până la 20% marți, la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape cinci luni, evoluție pusă de unii analiști pe seama unui ordin major plasat de un cumpărător anonim, care a declanșat o serie de tranzacții automate.
Cea mai cunoscută criptomonedă a câștigat până la 20% în tranzacțiile asiatice astăzi, până la un maxim intraday de 5.080 dolari/unitate, cea mai ridicată valoare de la mijlocul lunii noiembrie.
Aprecierea s-a mai temperat ulterior, iar în jurul orei 15:30 (ora României), bitcoin era cotat la 4.825 dolari, cu 16,3% peste referință, cea mai mare creștere procentuală dintr-o singură zi din ultimele 12 luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Monedele virtuale rivale, denumite generic altcoins, consemnau aprecieri importante la rândul lor: +10% pentru Ethereum, +14,3% pentru Litecoin, +15,6% pentru Bitcoin Cash și +7.3% pentru Ripple (XRP).
Prețul bitcoin a atins un maxim absolut de aproape 20.000 dolari în decembrie 2017, la vârful unei bule generate de investitorii din retail, care au adus monedele virtuale în atenția firmelor financiare internaționale. Interesul în criptomonede s-a estompat între timp, concomitent cu scăderea prețurilor, iar în prezent cele mai multe tranzacții sunt derulate de fonduri mici de hedging, firme tech și investitori individuali bogați, scrie Reuters.
Oliver von Landsberg-Sadie, director general al BCB Group, firmă britanică specializată în criptoactive, pune evoluția de astăzi pe seama unui ordin de cumpărare în valoare de circa 100 milioane de dolari, derulat prin intermediul computerului pe trei dintre principalele platforme de tranzacționare: Coinbase și Kraken în SUA și Bitstamp în Europa.
“A fost un singur ordin, de circa 20.000 bitcoin, gestionat algoritmic pe cele trei platforme. Dacă ne uităm la volumele pe fiecare platformă, acestea au fost concertate – volume de aproximativ 7.000 bitcoin într-un interval de o oră”, a spus el.
Motivul din spatele ordinului de cumpărare nu este clar, în condițiile în care nu au existat evenimente semnificative pe scena criptomonedelor în ultimele săptămâni, însă volumele au fost suficient de mari pentru a declanșa noi tranzacții cu monede virtuale derulate prin intermediul computerului.
“Oricare ar fi fost catalizatorul din spatele aprecierii prețului peste 4.400 de dolari în această dimineață, evoluția a fost, probabil, exacerbată de o combinație între cumpărători entuziasmați și vânzători panicați”, a comentat analistul Cragi Erlam de la Oanda, citat de MarkeWatch.
“Volatilitatea s-ar putea menține în următoarele zile, ceea ce va face lucrurile interesante. Dacă prețul rămâne peste pragul de 4.400 dolari, am putea avea un semnal de urcare, următorul nivel de rezistență notabil fiind la 6.000 dolari”, a adăugat analistul Oanda.