BCE va face orice pentru a înlătura obstacolele în calea fuziunilor bancare

BCE va face orice pentru a înlătura obstacolele în calea fuziunilor bancare
scris 3 oct 2024

Banca Centrală Europeană va face "orice" pentru a înlătura obstacolele în calea fuziunilor bancare transfrontaliere din zona euro, a declarat Claudia Buch, președintele Consiliului de supraveghere al BCE, într-un moment în care UniCredit SpA analizează posibila preluare a Commerzbank AG, transmite Reuters.

Buch nu a menționat nicio bancă, așa cum este politica BCE, dar declarația sa oferă noi dovezi al sprijinului băncii centrale pentru astfel de tranzacții, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România

"Ceea ce putem face în materie de supervizare este să stăm în calea unei integrări mai ample transfrontaliere. Putem, cu certitudine, să ne asigurăm că activitatea transfrontalieră nu este afectată", a afirmat Buch la o conferință în Riga.

UniCredit, a doua mare bancă din Italia, face presiuni pentru o alianță cu creditorul german, după ce luna aceasta și-a majorat participația deținută la Commerzbank, atrăgând critici atât din partea băncii germane cât și a autorităților de la Berlin, care vor să mențină creditorul independent, scrie Agerpres.

Vorbind alături de Buch, Martins Kazaks, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a stigmatizat "tendința de a lua decizii din perspectivă națională" și și-a exprimat dorința ca Europa să aibă bănci mai mari care să concureze la nivel global.

"E frumos să ai campion naționali, dar dacă campionul tău național este minuscul pe plan mondial, nu va exista nicio diferență în privința competitivității globale", a spus Kazaks, care este guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei.

Și președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat luni că Europa are nevoie de bănci mai mari și mai puternice care pot concura cu rivalele din SUA și China.

"Fuziunile transfrontaliere - bănci care pot concura la scară, amploare și adâncime cu alte instituții din întreaga lume - inclusiv băncile americane și chineze - sunt în opinia mea de dorit", a declarat Lagarde. Oficialul a adăugat că o astfel de evoluție este în interesul superior al Europei iar decizia ar trebui să fie la latitudinea companiilor.

EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc

Anterior, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că BCE sprijină în principiu tranzacția și vede opoziția Berlinului ca fiind contra principiilor integrării europene.

Fuziunile vin cu unele riscuri, dar ar trebui să fie de competența sectorului privat să decidă dacă o tranzacție este justificată, a explicat șeful BCE.

"Fuziunile transfrontaliere, dacă produc instituții mai mare, care sunt mai agile, sunt de mărime mai mare, mai ample, au o mulțime de beneficii. Nu este ceva lipsit de riscuri, fără răspundere, dar, desigur, antreprenorii din sectorul privat trebuie să evalueze și să decidă dacă o tranzacție este justificată sau nu", a afirmat Lagarde.

Autoritatea de supervizare din cadrul BCE va avea de spus ultimul cuvânt în privința planurilor UniCredit de a-și majora participația deținută la Commerzbank iar Consiliul guvernatorilor BCE aprobă orice fuziune.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
fuziuni