Acordarea de împrumuturi bancare companiilor și gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), adăugându-se dovezilor în creștere că majorarea dobânzilor frânează creditarea și creșterea economică, transmit DPA și Reuters.
Împrumuturile acordate gospodăriilor au crescut cu doar 0,3% în februarie, după o expansiune similară luna precedentă, în timp ce creditarea companiilor din zona euro a accelerat ușor, la 0,4%, de la 0,2% în ianuarie, scrie Agerpres.
Veștile bune vin de pe segmentul banilor care circulă în economia zonei euro. Creșterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activității economice, s-a situat la 0,4% în februarie, după un avans de 0,1% luna precedentă. Este a treia lună de creștere consecutivă și cel mai rapid ritm din iunie 2023.
Pentru BCE, datele arată că actualul ritm al creditării și al investițiilor rămâne redus, a apreciat economistul ING Bert Colijn.
Mulți oficiali BCE și-au exprimat sprijinul pentru o primă reducere a costurilor de împrumut, de la actualul nivel ridicat record, cel mai probabil în iunie, dezbaterea concentrându-se acum la cât de multe scăderi ale dobânzii vor urma.
De asemenea, economistul Jack Allen-Reynolds de la Capital Economics a estimat că reducerile de dobânzi din semestrul doi al anului ar trebui să ducă la creșterea creditării. Totuși, a explicat Allen-Reynolds, reducerea costurilor de împrumut va duce doar la o redresare graduală a împrumuturilor către companiile și gospodăriile din zona euro.
La finalul anului trecut, zona euro a evitat recesiunea, iar economiștii se așteaptă la un avans de doar 0,1% în primul trimestru, iar pe ansamblul anului la o creștere de 0,5%.