BCE: Ar putea fi necesare noi reglementări pentru utilizarea inteligenței artificiale în finanțe

BCE: Ar putea fi necesare noi reglementări pentru utilizarea inteligenței artificiale în finanțe
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2024

Utilizarea inteligenței artificiale (AI) în finanțe este încă la început, dar trebuie să fie monitorizată și posibil reglementată pentru a preveni afectarea consumatorilor și a asigura buna funcționare a piețelor, potrivit unei cercetări a Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

BCE vede o serie de oportunități de pe urma folosirii AI generative de către bănci și alte instituții financiare, cum ar fi procesarea superioară a informațiilor, servicii mai eficiente pentru clienți și chiar o capacitate mai mare de a repera amenințările cibernetice, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC Profitul net al Cemacon, controlată de fondatorii Dedeman, se prăbușește. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere CITEȘTE ȘI GRAFIC Profitul net al Cemacon, controlată de fondatorii Dedeman, se prăbușește. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Dar BCE avertizează asupra riscurilor, inclusiv "comportamentul de turmă", supra-dependența de un număr limitat de furnizori și atacuri cibernetice mai sofisticate.

"Prin urmare, implementarea AI în sistemul financiar trebuie atent monitorizată, deoarece tehnologia evoluează. În plus, ar trebui luate în considerare inițiative ale autorităților de reglementare", se arată în materialul publicat de BCE ca parte evaluării stabilității financiare.

Parlamentul European a adoptat în martie un text de lege care reglementează utilizarea inteligenței artificiale, o legislație unică în lume, care își propune să garanteze siguranța și respectarea drepturilor fundamentale și să stimuleze inovația. Actul legislativ vizează și să încurajeze inovația și să asigure un rol de lider în domeniu pentru Europa. Regulamentul impune obligații în cazul inteligenței artificiale, în funcție de riscurile sale potențiale și de impactul preconizat.

Noile reglementări vor forța sistemele AI cu scop general și cele cu riscuri ridicate să îndeplinească obligațiile specifice privind transparența și dispozițiile legislative privind dreptul de autor din UE.

BCE a apreciat că utilizarea inteligenței artificiale de către companiile financiare europene sunt "în stadiu preliminar".

"Contactele de pe piață indică faptul că instituții financiare din zona euro adoptă mai lent AI generative, ținând cont de riscurile despre care s-a discutat anterior și luând în considerare potențiale riscuri reputaționale", precizează BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
ai