BCE a lăsat nemodificată dobânda de referință și nu a oferit indicii cu privire la următoarea mișcare

BCE a lăsat nemodificată dobânda de referință și nu a oferit indicii cu privire la următoarea mișcare
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2024

Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut nemodificată dobânda de referință și nu a oferit niciun fel de indicii cu privire la următoarea mișcare, transmite Reuters.

"Consiliul guvernatorilor a decis astăzi (joi, n.r.) ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate. Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75%", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Urmărește-ne și pe Google News
Wizz Air lansează noi rute din România CITEȘTE ȘI Wizz Air lansează noi rute din România
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat) arată că rata anuală a inflației în Uniunea Europeană s-a situat la 2,6% în iunie, în scădere față de 2,7% în mai. Comparativ cu luna mai 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 17 state membre, inclusiv în România, de la 5,8%, până la 5,3%, a rămas stabilă într-o țară și a crescut în nouă state membre, scrie Agerpres.

"Informațiile noi sprijină, în linii mari, evaluarea precedentă a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflației pe termen mediu. Deși unele măsuri ale inflației de bază au înregistrat o ușoară creștere în luna mai ca urmare a unor factori conjuncturali, majoritatea măsurilor fie s-au menținut stabile, fie s-au redus marginal în iunie. În concordanță cu anticipațiile, impactul inflaționist al creșterii semnificative a câștigurilor salariale a fost amortizat de profituri. Politica monetară menține condiții de finanțare restrictive. În același timp, presiunile inflaționiste interne sunt încă intense, dinamica prețurilor serviciilor este alertă și este probabil ca inflația totală să rămână superioară țintei și o bună parte din anul viitor", se precizează în comunicatul gardienilor euro.

Cu privire la direcția viitoare a politicii sale monetare, BCE a repetat că deciziile sale vor fi ghidate de datele ce urmează a fi publicate.

"Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date și de la o ședință la alta pentru a determina nivelul de restrictivitate și durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Mai exact, deciziile sale privind ratele dobânzilor se vor baza pe evaluarea sa privind perspectivele inflației în funcție de noile date economice și financiare, de dinamica inflației de bază și de robustețea transmisiei politicii monetare. Consiliul guvernatorilor nu își asumă vreun angajament prealabil cu privire la o anumită traiectorie a ratelor dobânzilor", subliniază gardienii euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi