Ministerul Finanțelor a ieșit luni pe piețele externe pentru a se împrumuta prin vânzarea de obligațiuni. România intenționează să lanseze o nouă emisiune de eurobonduri cu maturitatea de 10 ani și să redeschidă o emisiune deja existentă, a cărei scadență este programată pentru 2035.
Finanțele au anunțat și randamentul indicativ pentru cele două tranșe de eurobonduri, la 1,85 puncte procentuale peste rata mid-swap în cazul noii emisiuni pe 10 ani, în timp ce pentru obligațiunile cu maturitate în 2035 randamentul a fost anunțat la aproximativ 3,65%, a declarat unul dintre aranjori pentru Reuters. Inițial, statul român a împrumutat 1,25 miliarde de euro prin această emisiune de obligațiuni, la un randament de 3,875%.
Subscrieri pentru bond-urile României se pot face în cursul zilei de luni, prin intermediul Barclays, Citigroup, Erste Group, ING și Societe Generale.
Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei Statului, a declarat pentru Profit.ro la începutul anului că Guvernul va împrumuta anul acesta 3 miliarde de euro de pe piețele externe. Emisiunile de eurobonduri vor fi, cel mai probabil, în prima jumătate a anului, pentru a beneficia de dobânzile încă mici până la o eventuală înăsprire a politicii monetare a Băncii Centrale Europene, a spus Nanu.
"La eurobonduri vrem maturități cât mai lungi, să extindem durata, peste 10 ani, pentru că astfel se reduce necesarul de finanțare brut", a afirmat, la momentul respectiv, Nanu.
Anul trecut, statul viza să atragă 3 miliarde euro de pe piețele internaționale, dar a împrumutat 3,25 miliarde euro. Ministerul Finanțelor a atras în 2016, în luna februarie, 1,25 miliarde euro de pe piețele financiare externe, apoi 1 miliard euro în mai și încă 1 miliard de euro în septembrie.