Băncile europene se confruntă cu un obstacol major în încercarea de a reduce decalajul de profitabilitate față de rivalele din SUA, întrucât Wall Street așteaptă o nouă perioadă de dereglementare financiară sub noua președinție a lui Donald Trump, transmite Reuters.
După criza financiară din 2008-2009, băncile din zona euro și Marea Britanie au fost afectate de profitabilitate scăzută și economii slabe, în timp ce băncile americane au câștigat cotă de piață, în special în sectorul bancar de investiții, scrie News.ro.
În acest context, acțiunile unor bănci precum JPMorgan, Goldman Sachs și Morgan Stanley au crescut considerabil, în timp ce indicele STOXX Europe 600 Banks a scăzut cu peste 1% săptămâna aceasta.
David Materazzi, CEO al platformei de tranzacționare Galileo FX, a declarat că politica de dereglementare și reduceri de taxe din SUA va sprijini băncile americane să crească volumul creditelor și să optimizeze capitalul, un avantaj greu de egalat pentru băncile europene.
Spre deosebire de SUA, băncile europene sunt supuse unor reglementări stricte și dobânzi scăzute, iar Banca Centrală Europeană estimează un randament al capitalurilor proprii de 5% pentru băncile din zona euro, comparativ cu 10% în SUA.
Unii politicieni europeni sunt deja precauți în fața unei noi perioade de dereglementare în SUA. Ministrul elvețian de finanțe, Karin Keller-Sutter, a declarat că a discutat cu omologul său britanic despre perspectivele reglementării bancare în SUA, subliniind importanța unui echilibru între competitivitate și stabilitate.
CITEȘTE ȘI Hoții de pe piața neagră au o nouă țintă: brânza de lux. Celebrul bucătar-șef Jamie Oliver cere ajutorSub o președinție Trump, industria bancară americană se așteaptă la relaxarea normelor de capital și aprobărilor pentru fuziuni, precum și la posibile modificări ale legii Dodd-Frank din 2010.
Băncile europene vor fi dezavantajate în fața rivalelor americane, mai ales în ceea ce privește tranzacțiile de fuziuni și achiziții.