Băncile din zona euro au redus creditarea transfrontalieră din cauza creșterii temerilor legate de instabilitate

Băncile din zona euro au redus creditarea transfrontalieră din cauza creșterii temerilor legate de instabilitate
scris 27 feb 2017

Băncile din zona euro au redus în ultimul an creditarea către bănci din alte state din regiune, din cauza temerilor legate de soliditatea unora dintre acestea și de viitorul uniunii monetare, potrivit datelor publicate luni de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Împrumuturile dintre bănci și către restul economiei au crescut lent dar constant în ultimul an și jumătate, dar imaginea generală este tot mai fragmentată între state, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Această tendință face ca unele țări din zona euro să fie mai vulnerabile la recesiunile interne și contravine obiectivului BCE de a crea o uniune bancară în care creditele să meargă acolo unde este nevoie de ele.

Retragerea băncilor spre piețele lor locale a fost provocată de criza financiară din 2008, dar a luat o pauză în 2014-2015, când piețele s-au calmat, în mare parte datorită intervenției BCE.

Tendința a revenit în 2016, pe fondul tensiunilor în creștere din țări ca Italia, unde mai multe bănci, în frunte cu Monte dei Paschi, a treia ca mărime din piață, nu au reușit să atragă capital, având nevoie de ajutorul statului.

Împrumuturile transfrontaliere între băncile din zona euro au scăzut în anul încheiat în ianuarie cu 6% față de anul anterior, la 1.260 de miliarde de euro, după ce în decembrie au atins cel mai redus nivel după 2004, arată datele BCE.

Prima Casă 2017: Statul alocă băncilor garanții de peste 2,5 miliarde de lei. Noi modificări ale programului CITEȘTE ȘI Prima Casă 2017: Statul alocă băncilor garanții de peste 2,5 miliarde de lei. Noi modificări ale programului

În 2008, aceste credite transfrontaliere între bănci depășeau 2.000 de miliarde de euro.

Împrumuturile între bănci din aceeași țară au urcat cu 11% în anul încheiat în ianuarie, la 4.600 de miliarde de euro, potrivit calculelor Reuters efectuate în baza datelor BCE.

Băncile din Germania, Franța și Luxemburg, unde lichiditățile sunt cele mai mari, au redus la rândul lor creditarea transfrontalieră în ultimul an.

BCE nu publică date referitoare la destinația împrumuturilor transfrontaliere.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
creditare
zona euro