Firmele se bazează în continuare în special pe creditul comercial pentru finanțarea activității și doar până la un sfert folosesc finanțarea bancară, fiind nevoie de o mai bună educație a clienților care să ducă la creșterea capitalizării și a înțelegerii procesului de creditare, spune Gabriel Pralea, director de rețea la CEC Bank. Banc de stat observă o creștere ridicată a solicitărilor pentru finanțarea capitalului circulant, în condițiile exploziei costurilor logistice pentru importurile din Asia și a scumpirii utilităților pe piața internă.
“Avem în România un mediu de afaceri relativ tânăr, dacă e să ne comparăm cu țările din Vestul Europei”, spune Pralea, în cadrul Videoconferinței Profit.ro IMM – Pregătim ieșirea din criză. Ediția a II-a. Firmele de la noi au o medie de viață de sub 10 ani, în timp ce afacerile mici din Occident sunt au mai multe generații în spate, ceea ce se traduce printr-o stabilitate financiară mai bună, capitalizare mai bună și grad de risc mai scăzut.
Videoconferința a fost organizată împreună cu Nordis Group, Banca Transilvania, ING, Unicredit Bank și Coface, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV.
“Principalele lucruri pe care le vedem în interacțiunea cu clienții care vin la bancă este nivelul încă redus de capitalizare, un gap (ecart) între înțelegerea lor cu privire la procesul de creditare și ceea ce băncile trebuie să proceseze pentru a acorda un credit, iar aici cred că este o responsabilitate primordială a mediului bancar de a reuși să închidă prin programe de educație financiară - fie prin programe dedicate, fie prin modul în care interacționăm și abordăm discuțiile cu clienții noștri -, pentru a putea înțelege cât mai bine cum trebuie să pregătească o cerere de finanțare, cum trebuie să se gândească la un proces de investiții, atât din perspectiva modului în care acea investiție va reuși să creeze plusvaloare cât și să susțină un serviciu al datoriei pentru o finanțare nouă”, spune Pralea.
Circa 35% dintre firmele din România au capitaluri sub nivelul minim reglementat, cele mai multe cu capitaluri negative.
În acest context, doar până la un sfert din firme apelează la finanțarea bancară. “Mare parte din finanțarea în acest sector este reprezentată de creditul comercial. Iar dacă discutăm despre companiile mici-mici, există și o componentă de finanțare de la prieteni, de la familie – e vorba despre companii aflate în primele faze de dezvoltare”, adaugă Pralea.
Anul trecut a crescut intermedierea financiară, după mai mulți ani de stagnare sau chiar scădere. Un imbold puternic a venit și din partea subvenționării riscului și dobânzii din partea statului.
“Programul IMM Invest este un program foarte bun și a arătat nivelul de maturitate pe care mediul... tot ecosistemul economic din România și parteneriatul sectorului public cu cel privat l-a avut în această perioadă foarte dificilă” spune Pralea.
CEC Bank a avut anul trecut un plafon de peste 1 miliard de lei pe care l-am consumat integral, anul acesta a avut 1,1 miliarde de lei și a solicitat o suplimentare de 25%, pentru că estimează că în a doua parte a lunii noiembrie va fi consumat integral. Pentru programul Agro IMM Invest a primit un plafon de 225 de milioane de lei.
Firmele are se bazează pe importuri, precum și cele din producție se confruntă acum cu o creștere a costurilor care trebuie susținută cu finanțare, arată Pralea.
“Am văzut în ultimul an niște costuri logistice care au crescut foarte mult – din zona Asia vedem creșteri de 5-6-7 ori. Vedem cheltuieli cu utilitățile care cresc și care în special în rândul companiilor care fac producție vor avea un impact semnificativ. Noi am resimțit acest impact într-o creștere substanțială a finanțărilor de capital circulant. Comparativ cu perioada similară a anului trecut avem o creștere de două ori și jumătate. Dacă în cazul investițiilor creșterea a fost de 10-12%, aici a fost mult mai mare. Am văzut-o ca un semnal pozitiv. Este o consecință a efortului nostru de a susține și partea de tranzacționare”, spune el.
CEC a lansat în acest an un flux de înrolare a clienților care este 100% online și oferă și soluții de soft-POS care poate fi folosit pe telefonul mobil, în curierat, HORECA, acolo unde este nevoie de mobilitate.
“Componenta de creditare este foarte importantă, dar nu este singura. Tot ce înseamnă susținerea companiilor din perspectivă tranzacțională este foarte important”, spune directorul de rețele al CEC.
În ceea ce privește educația financiară și antreprenorială, CEC Bank are un rol suplimentar în localitățile mici și în zona rurală, acolo unde este singura bancă cu prezență semnificativă, arată Pralea.