VIDEO Profit TV Octavian Radu: "Experiența de acum 10 ani m-a făcut să nu trebuiască să-mi caut un job de taxi-car la Viena”. Cum îi merg afacerile. Săraca Diverta... Un mamut de 900 de pagini

VIDEO Profit TV Octavian Radu: "Experiența de acum 10 ani m-a făcut să nu trebuiască să-mi caut un job de taxi-car la Viena”. Cum îi merg afacerile. Săraca Diverta... Un mamut de 900 de pagini
scris 2 feb 2021

Antreprenorul Octavian Radu, care deține mai multe afaceri, printre care și rețeaua Diverta, spune că reacția statelor și a băncilor la criza cauzată de COVID-19 a fost mult mai bună decât cea de la criza financiară. “Au pompat bani, au susținut cererea, care, dacă s-ar fi prăbușit, eram toți la pământ”. El a vorbit și despre cartea sa autobiografică lansată recent, un mamut de 900 de pagini în care spune că a povestit tot ce-și aduce aminte – “scrisul e mare, sunt și multe poze, nu e atât de grav pe cât sună”.

El a prezentat, la Profit TV, o comparație între criza de acum, generată de pandemie, și cea pornită în 2009 din piața financiară și spune că, astăzi, lucrurile stau mult mai bine din cauza reacției statelor și a băncilor. Un capitol sau un titlu de carte de business despre actuala perioadă s-ar numi: “Ce au făcut statele bine în criza din 2020 altfel decât în criza din 2008 și de ce la o catastrofă mult mai mare decât niște junk bonds prin America astăzi stăm mult mai bine decât am stat în 2009-2011”.

Urmărește-ne și pe Google News

“Statele și băncile au pus bani, au pompat bani, au susținut cererea, care, dacă s-ar fi prăbușit, eram toți la pământ. Cu toată experiența mea, când nu mai vinzi nimic, nu mai vinzi nimic. Experiența mea de acum 10 ani m-a făcut ca măcar să am niște bani puși deoparte, să nu trebuiască să-mi caut, mai în glumă, mai în serios, un job de taxi-car la Viena”, spune Octavian Radu la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Andreea Gheorghiu, Manager General Novotel și Mercure Bucharest: Turismul de business a fost blocat, pronosticurile nu sunt încurajatoare pentru 2021. Plan - Bucureștiul, destinație de vacanță CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Andreea Gheorghiu, Manager General Novotel și Mercure Bucharest: Turismul de business a fost blocat, pronosticurile nu sunt încurajatoare pentru 2021. Plan - Bucureștiul, destinație de vacanță

Antreprenorul are acum afaceri precum Diverta, PinkPost, Sistec, TCE, Flaro, Rimobi sau Sunny Berry. Înainte ca recesiunea pornită din toamna anului 2008 să măture și România, avea mult mai multe – 100 de companii, estimează el, cu o cifră de afaceri cumulată de aproape 300 de milioane de euro -, multe fiind apoi închise, cum ar fi franciza retailerului de îmbrăcăminte Debenhams, iar unele trecând prin insolvență, precum Diverta.

Amintiri bântuite de bănci

"În trecut aveam atât de mare încredere în firmele mele și credeam atât de mult într-o evoluție pozitivă a României în următorii 15-20 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană, cum de altfel fusese evoluția tuturor țărilor care au aderat, că am mers cu motoarele turate la maxim și nu mi-am pus bani deoparte, nu m-am pregătit pentru un scenariu negativ. Nici nu apăruse Lebăda neagră a lui Taleb (publicată în aprilie 2007 în engleză, n. red.), știam că în principiu există astfel de lebede, dar nu îmi imaginam că ar fi atât de aproape de noi”, spune Radu.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Head of Sales Middle East, Zurich Insurance: O societate nu poate fi eficientă fără condiții minime de sănătate. Componenta de fraudă - de la 8 la 50%. Dubai - exemplu de succes CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Head of Sales Middle East, Zurich Insurance: O societate nu poate fi eficientă fără condiții minime de sănătate. Componenta de fraudă - de la 8 la 50%. Dubai - exemplu de succes

El a arătat de mai multe ori în ultimii zece ani nemulțumirea față de modul în care l-au tratat băncile când vânzările firmelor au scăzut accelerat în criza trecută. Despre experiența căderii sale a povestit mai pe larg pentru Profit.ro în 2016.

“Greșeala majoră pe care am făcut-o atunci a fost să semnez fidejusiuni, băncile forțau, practic, spuneau că dacă nu ai tu încredere în business-ul tău, de ce am avea noi să-ți dăm bani, și am acceptat și o garanție încrucișată între firme. În momentul în care a venit criza, din păcate, băncile finanțatoare, lucram cu 13 bănci, aveam 45 de milioane (de euro, n. red.) datorii, au reacționat în panică, ele însele având probleme de multe ori la ele acasă, nu aici - unde marjele erau foarte mari, luau credite foarte ieftin de la băncile mamă și le dădeau foarte scump întreprinderilor din România”.

Populația și firmele afectate de criză au avut posibilitatea să amâne plata ratelor la bănci din primăvara anului trecut cu până la 9 luni, lucru ce a redus, cel puțin pentru o vreme, necesitatea altor restructurări sau trecerea creditelor la categoria neperformante cu executarea debitorilor. Aproape 15% sau 558.000 de debitori au apelat la amânarea ratelor. În precedenta criză nu a existat o astfel de opțiune.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Radu Tănase, Calif: Viitorul înseamnă servicii de livrare și takeaway. Sunt pro digitalizare, dar oamenii trebuie să iasă din case și să socializeze. Investițiile în amenajare – bani aruncați CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Radu Tănase, Calif: Viitorul înseamnă servicii de livrare și takeaway. Sunt pro digitalizare, dar oamenii trebuie să iasă din case și să socializeze. Investițiile în amenajare – bani aruncați

„Deci au intrat în panică și, în loc să mă lase să supraviețuiesc în lunile acelea grele, când ne-au căzut vânzările, au ajuns până la 75% în minus, când nu era nimeni în mall, în loc să ne lase câteva luni, cum s-a întâmplat acum, cumva forțați și de stat, ne luau banii din cont. Și dacă nu mai erau în contul firmelor cu greutăți, cele de modă, tot retailul, inclusiv Diverta, îmi luau bani și din celelalte, din TCE, și au ajuns să distrugă toată baza care îmi crea valoare în grupul meu”, spune Radu.

La finele anului trecut, datoriile de 45 de milioane de euro scăzuseră la 8 milioane de euro, în condițiile în care veniturile firmelor (EBITDA) erau de 5 milioane de euro. “Când eram mai tânăr și nu credeam în crize, raportul era de trei ori mai mare”, spune Radu.

Cum îi merg afacerile. Săraca Diverta...

Despre afacerile sale în actuala criză, Radu spune că “logistica a mers excepțional”. Afacerile din acest domeniu sunt grupate în TCE – una dintre firme, Pallex, este cel mai mare transportator de paleți, cu volume în creștere.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Marius Ghenea, Catalyst România: Fondul care se formează într-o perioadă de criză, cele mai mari șanse să genereze randamente semnificative CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Marius Ghenea, Catalyst România: Fondul care se formează într-o perioadă de criză, cele mai mari șanse să genereze randamente semnificative

Firma Flaro, care se ocupă cu injecția de mase plastice, a crescut ca afaceri și profit peste nivelul din 2009 anul trecut, după ce firmele auto, în principal din Germania, au reluat comenzile după o panică în primăvara trecută, spune Radu, care adaugă că sectorul auto reprezintă 70% din destinația companiei.

“Afectată de criză a fost săraca Diverta. Închizi mall-urile, magazinele, nu mai ai venituri, dar plătești salarii și se acumulează datorii și pierderi și sperăm mult în ajutorul statului, în înțelegerea furnizorilor. Cred că o să mor înaintea Divertei, acum... nu vreau să mor foarte repede. A suferit, la fel cum a suferit acum 12 ani, dacă nu e nimeni în mall, pot să stau și în cap. evident că Diverta online a crescut, dar nu poate să compenseze”, spune Radu.

Omul de afaceri susține modelul actual de stimulare a economiei și arată că pe termen lung datoria făcută pentru susținerea firmelor ajunge să fie plătită înapoi cu mai puține efecte negative decât dacă nu ar exista o intervenție a statului. În acest sens dă exemplul keynsienismului aplicat de nemți.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Bogdan Belciu, Boston Consulting Group: Companiile pot avea succes și pe o piață în scădere. Orientarea către clienți, identificarea de noi canale de distribuție și mediul digital – esențiale pentru companii CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Bogdan Belciu, Boston Consulting Group: Companiile pot avea succes și pe o piață în scădere. Orientarea către clienți, identificarea de noi canale de distribuție și mediul digital – esențiale pentru companii

“Mie nu-mi prea place să cer la stat. Că ne-a ajutat statul... nu vorbim de ce au făcut în America, aruncă bani cu elicopterul și până la urmă ajută tot poporul. După criză, Germania avea o datorie de 82-84%. În 10 ani, prin creșterea economiei, concomitent cu păstrarea unui deficit 0, au ajuns să aibă o datorie publică de 60%. Ei acum pot să se împrumute cu 20% (din PIB), pentru că economia, oamenii care au muncit 10 ani, astfel încât să restituie împrumuturile, au nevoie de o parte din banii aceștia ca să poată să plătească impozite peste un an, doi, trei. Este in interesul statului să ajute niște afaceri care au fost lovite de pandemie fără vina lor, fără să se poate pregăti în vreun fel”, spune Radu.

Germania a avut o scădere economică de 5,6%, în condițiile în care a trecut de la un excedent bugetar de 1,5% din PIB la un deficit de 6% din PIB, arată estimarea Comisiei Europene pentru anul trecut.

Oportunități de criză? Consolidarea

Radu a cumpărat chiar anul trecut, înainte de criza corona, un hotel în Sinaia, care apoi s-a lovit direct de cel mai greu an pentru turism. În aceste condiții e întrebat care sunt acum oportunitățile de business, domeniile care ar putea merge bine.

“Dacă ai bani cash când ceilalți sunt cu apa până la buză, poți să cumperi în condiții mai bune. Dar mai bune afli în 2-3 ani, că poate vine un nou lockdown Nu cred în anumite sectoare mai bune sau mai rele, cred, și foarte multe business-uri bune au fost fuziuni, să cumperi două-trei firme, să eficientizezi, să faci gogoașa mai mare. Din două firme, de exemplu, care făceau pierderi de un milion și ceva pe an, acum le-am unit și fac profit de două milioane. Astea sunt oportunitățile, de consolidare. Vedeam că terenurile agricole sunt bucățele mici, răspândite, dar la fel e și la firme, dacă nu ai o anumită masă critică, nu ai eficiența necesară pentru a supraviețui. Și criza este o oportunitate în toate domeniile de a consolida”, explică el.

Despre cartea autobiografică

Octavian Radu spune că a scris autobiografia “My Way”, în trei volume, publicată la Libris, după ce a fost încurajat de reacția tinerilor care au spus că au fost inspirați în afaceri de ce a povestit el în trecut în presă. Ideea cărții a venit în urmă cu 15 ani, a fost abandonată din mai multe motive, printre care și criza din 2008, iar anul trecut a scris-o după o muncă intensivă.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Răzvan Raț, investitor în domenii hi-tech, fost căpitan al Naționalei de fotbal: Echipa înseamnă 90% dintr-un start-up. Ca și în fotbal, importantă e și scalarea la nivel internațional CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Răzvan Raț, investitor în domenii hi-tech, fost căpitan al Naționalei de fotbal: Echipa înseamnă 90% dintr-un start-up. Ca și în fotbal, importantă e și scalarea la nivel internațional

Cartea conține “cam tot” ce-și amintește din copilărie până astăzi. Radu spune că nu putea să scrie doar de business, pentru că multe experiențe se leagă de cele din copilărie sau din perioada în care a fost ghid în turismul comunist, la Biroul de Turism pentru Tineret și la Oficiul Național de Turism, și care au pus fundația antreprenorului care a devenit.

„Am avut destule emoții să mă dezbrac chiar așa pe 900 de pagini – scrisul e mare, sunt și multe poze, nu e atât de grav pe cât sună – dar am feedback excepțional pe câteva capitole care nu sunt legate de business”, spune, zâmbind, Radu.

Unul dintre capitolele care au fost bine primite și la care a lucrat mult este legat de selectarea și motivarea personalului, care alături de încă două capitole, a intrat la lectură obligatorie pentru directorii săi, adaugă el.

viewscnt
Afla mai multe despre
octavian radu
diverta
rtc