VIDEO În primele zile de lansare, românii au cumpărat titluri de stat Centenar în valoare de circa 80 milioane lei

VIDEO În primele zile de lansare, românii au cumpărat titluri de stat Centenar în valoare de circa 80 milioane lei
scris 20 iun 2018

Ministerul Finanțelor a lansat vineri prima emisiune de titluri de stat în cadrul programului Tezaur – ediția CENTENAR, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% și scadență la cinci ani, destinate exclusiv populației. De la data lansării până marți, inclusiv, românii au cumpărat titluri în valoare de circa 80 milioane lei, conform datelor oficiale. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice cu vârsta peste 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute sunt neimpozabile. Aceste titluri nu pot fi însă răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. 

De ce este important: Populația va putea împrumuta direct statul, la o dobândă mai mare decât cele oferite de bănci la depozite. Plasamentul este sigur, iar venitul din dobânzi la titluri de stat nu este impozabil.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: Cine cumpără astfel de titluri de stat cu scadență de 5 ani nu își va putea recupera banii înaintea termenului de 5 ani, în timp ce din depozitele bancare pot fi retrași imediat. Pe parcursul celor 5 ani aceste persoane vor primi doar dobânda aferentă, la termenele prevăzute. În plus, dobânzile la depozitele bancare se află pe un trend de creștere și ar putea deveni mai atractive.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Guvernul vrea să împrumute anul acesta 4 miliarde de lei de la populație.

Decizie finală: Plata cu cardul va fi obligatorie doar pentru firme cu cifră de afaceri de peste 50.000 euro, inclusiv pentru prestatorii de servicii și comerțul cu ridicata CITEȘTE ȘI Decizie finală: Plata cu cardul va fi obligatorie doar pentru firme cu cifră de afaceri de peste 50.000 euro, inclusiv pentru prestatorii de servicii și comerțul cu ridicata

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici a prezentat, miercuri, avantajele acestei emisiuni, încurajând românii să împrumute Guvernul, subliniind că este vorba de un câștig sigur, garantat de stat.

Întrebat care este suma subscrisă până în prezent de către populație, Teodorovici a arătat că de vineri până marți, inclusiv, cetățenii au cumpărat tiluri Centenar în valoare de circa 80 milioane de lei. 

Teodorovici a arătat că va cumpăra și el titluri de stat, dar a evitat să indice ce buget are alocat în acest sens, arătând că mai așteaptă până la finalul lunii, să vadă ce ”cheltuieli” a făcut și ce resurse are disponibile.

Băncile au vândut credite neperformante de 881 milioane de euro la începutul anului. BNR avertizează că piața s-ar putea închide după schimbările legislative CITEȘTE ȘI Băncile au vândut credite neperformante de 881 milioane de euro la începutul anului. BNR avertizează că piața s-ar putea închide după schimbările legislative

Ministerul Finanțelor Publice a lansat și o campanie de promovare a programului, prin difuzarea de spoturi TV de către TVR și informări prin intermediul site-urilor web ale Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale și Companiei Naționale Poșta Română.

Clipul video poate fi urmărit mai jos.

Profit.ro a relatat anterior că persoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuție:

  • în perioada 15 iunie – 6 iulie 2018 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal
  • în perioada  15 iunie – 5 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 15 iunie – 4 iulie 2018 din mediul rural.

Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni,  dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși plafonul valoric de 100.000 lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și respectiv de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua companiei Poșta Română, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitori.

Studiu DCA: Creanțele românilor plecați în străinătate au rată de recuperare cu 40% mai mică decât datoriile celor aflați în țară CITEȘTE ȘI Studiu DCA: Creanțele românilor plecați în străinătate au rată de recuperare cu 40% mai mică decât datoriile celor aflați în țară

Când încasezi dobânda

VIDEO În primele zile de lansare, românii au cumpărat titluri de stat Centenar în valoare de circa 80 milioane lei

Pentru serviciile prestate de către Compania NaționalăPoștaRomână S.A., Ministerul Finanțelor Publice va plăti un comision de 0,1% pentru efectuarea operațiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populație aplicat la valoarea de închidere a emisiunii și un comision de 0,1% pentru efectuarea plăților de dobânzi și principal, aplicat la valoarea operațiunilor efectuate către deținătorii de titluri de stat. 

”Emisiunea de titluri de stat CENTENAR asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente și este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populației la fel cum plătește și pentru cele destinate pieței financiare.” a precizat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice.

Isărescu: Crește riscul de nerambursare. Nu suntem în fața unor decizii de a opri creditarea, suntem în căutarea unui dozaj adecvat CITEȘTE ȘI Isărescu: Crește riscul de nerambursare. Nu suntem în fața unor decizii de a opri creditarea, suntem în căutarea unui dozaj adecvat

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități care urmează a fi stabilite în funcție de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde lei.

Până în prezent, emisiunile au fost derulate în cadrul programului FIDELIS prin mecanismul Bursei de Valori București (BVB), iar subscrierile au fost efectuate prin intermediul unui grup de bănci selectate: BRD Groupe Societe Generale SA, Banca Comercială Română SA, Banca Transilvania/BT Capital Partners și Raiffeisen Bank SA.

În cadrul acestui program au fost efectuate două emisiuni cu maturități de 2 ani și dobândă de 2,15% pe an, prima emisiune în anul 2015 cu o valoare totală adjudecată de 64,99 milioane lei, urmată de a doua emisiune în luna iunie 2016, numită “Centenar”, cu o valoare totală adjudecată de 735,26 milioane lei.

Ministerul Finanțelor a anunțat anterior că pentru acest an va împrumuta aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piața internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atrase de pe piețele externe, în creștere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

Prospectul poate fi văzut aici

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
ministerul finantelor
imprumut
titluri
stat
video
campanie
promovare