Vâlcov: Ministrul Finanțelor va cere Concurenței un control privind fluctuațiile cursului valutar și Robor. Noi obligații evocate- anchetele ar trebui finalizate rapid. În trecut, șeful Raiffeisen numea președintele Concurenței

Vâlcov: Ministrul Finanțelor va cere Concurenței un control privind fluctuațiile cursului valutar și Robor. Noi obligații evocate- anchetele ar trebui finalizate rapid. În trecut, șeful Raiffeisen numea președintele Concurenței
scris 28 ian 2019

Ministrul Finanțelor va cere Consiliului Concurenței să efectueze un control pe piață privind Robor și fluctuațiile cursului valutar, a anunțat Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, care a susținut totodată că președintele Consiliului Concurenței ar fi fost numit, în mandatul fostului președinte Traian Băsescu, la propunerea președintelui executiv al Raiffeisen, Steven van Groningen, în timp ce șeful Consiliului Fiscal a fost economistul-șef al acestei bănci. Din 2009, președintele Consiliului Concurenței este tot Bogdan Chirițoiu, în timp ce Ionuț Dumitru, Chief-Economist Raiffeisen din 2005, este președintele Consiliului Fiscal din 2010.

El a precizat totodată că ordonanța care a introdus la finele anului trecut o serie de măsuri fiscale nu va fi nici abrogată și nici modificată, în pofida "presiunilor".

Urmărește-ne și pe Google News

Vâlcov afirmă că președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, ”dă în fiecare zi lecții” Guvernului și spune că România nu va înregistra veniturile prognozate în buget, transmițând astfel un semnal piețelor externe care reacționează.

”Când se tăiau pensiile și salariile, a fost de acord”, a spus Darius Vâlcov la Antena 3.

”Consiliul Fiscal îl conduce economistul-șef al austriecilor”, a adăugat Vâlcov.

În acest context, consilierul premierului a declarat că: ”În aceeași perioadă, Consiliul Concurenței era condus de un președinte. Cine punea acel președinte? Ați ghicit! Groningen. Deci, șeful Raiffeisen era cel care punea președintele Consiliului Concurenței și economistul-șef al Raiffeisen face politica fiscală”.

După fostul premier Mihai Tudose, și Darius Vâlcov spune că nu are conturi și carduri bancare. Cum rezervă online o cameră la hotel sau efectuează alte operațiuni ? ”Apelez la prietena mea!” CITEȘTE ȘI După fostul premier Mihai Tudose, și Darius Vâlcov spune că nu are conturi și carduri bancare. Cum rezervă online o cameră la hotel sau efectuează alte operațiuni ? ”Apelez la prietena mea!”

Steven van Groningen este un bancher de origine olandeză, președinte executiv al băncii Raiffeisen din 2002.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a fost numit în 2005 economist-șef la Raiffeisen Bank, iar din 2010 a fost numit membru în Consiliul Fiscal la propunerea Asociașiei Române a Bâncilor.

Bogdan Chirițoiu este din 5 mai 2009 președinte al Consiliul Concurenței.

Scădere generală a fondurilor de investiții: Activele nete ale tuturor tipurilor de fonduri au scăzut cu 8,3% anul trecut CITEȘTE ȘI Scădere generală a fondurilor de investiții: Activele nete ale tuturor tipurilor de fonduri au scăzut cu 8,3% anul trecut

Darius Vâlcov a mai arătat că, în prezent, procedura de numire a președintelui Consiliului Concurenței a fost schimbată, iar Guvernul a modificat în ultima ordonanță legislația astfel încât anchetele Consiliului să fie soluționate în termen de 6 luni cu raport final, dar și cu indicii sau o sinteză preliminară la 3 luni.

”Există o obligație acolo, ca faimosul Consiliul al Concurenței, despre care am vorbit mai devreme, să nu mai tărăgăneze acele anchete pe care le începea și se terminau când ieșeam noi la pensie. Acum, legea, ordonanța - probabil nu a fost încă publicat și de aceea nu fost combătută: ce nenorocire a mai făcut Guvernul - spune așa: în 3 luni trebuie să dai primele indicii și în 6 luni rezultatul final”, a spus Vâlcov.

Ordonanța nu este însă publicată, până la acest moment, cu o astfel de prevedere, având în vedere că modul de funcționare a Consiliului Concurenței este totuși garantat la nivel european din punct de vedere al independenței.

În baza ordonanței, ministrul Finanțelor va solicita Concurenței o anchetă privind evoluția Robor și a cursului valutar. 

”Cum se publică ordonanța, ministrul Finanțelor este pregătit să ceară pentru Robor și pentru euro intervenția Consiliului Concurenței”, a mai precizat consilierul de stat al premierului.

Până în prezent, ordonanța Guvernului nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
valcov
consiliul concurentei
consiliul fiscal
groningen
raiffeisen
inut dumitru
bogdan chiritoiu
control
finante
ministru
robor
euro
ordonanta