OTP a scos la vânzare banca din România, potrivit mai multor surse din piață. Tranzacția ar urma să se facă în decursul următorului an.
OTP a informat inclusiv unii dintre partenerii din România cu privire la intenția de a vinde banca, conform informațiilor Profit.ro.
UPDATE: OTP confirmă că vrea să vândă banca
”În paralel cu strategia de creștere organică a băncii, Grupul OTP a decis extinderea gamei de opțiuni strategice ale OTP Bank România prin testarea pieței în vederea unei posibile vânzări a băncii.
Acest proces este estimat să dureze câteva luni și, în cazul succesului licitației, posibilul acord de vânzare ar fi semnat în aproximativ un an.
Acest demers nu influențează operațiunile curente, inclusiv atribuțiile și activitatea zilnică a angajaților băncii și nici obiectivele de vânzări ale OTP Bank România”, arată OTP Bank, într-un răspuns la o solicitare a Profit.ro.
OTP Bank a încercat să achiziționeze Banca Românească în 2017, însă tranzacția a fost respinsă de BNR.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DISCRET Guvernul s-a împrumutat din nou în dolari pe piețele externe, dar printr-un instrument folosit mai rarUlterior, OTP Bank a încercat o strategie de creștere organică a cotei de piață și a urcat de pe locul 11 până pe 9 după active, cu o cotă de piață de aproape 3%, fiind foarte aproape de Alpha Bank. De la începutul anului banca a căzut o poziție în top, după ce Eximbank a fuzionat cu Banca Românească, pe care a cumpărat-o în locul OTP.
OTP a mai fost interesată și de achiziția Garanti BBVA România în 2020, tranzacție care ar fi adus o cotă de piață dorită de 5%, dar care nu s-a mai făcut.
Banca avea credite în sold de 14,4 miliarde de lei la finele primului trimestru, în creștere cu 4% față de aceeași perioadă din 2022. Activele totale erau de 19,2 miliarde de lei, în creștere cu 7%. Banca a înregistrat o pierdere de 24 de milioane de lei în primele trei luni ale anului, față de un profit de 34,6 milioane de lei în 2022.
Depozitele de la clientelă erau de aproape 11 miliarde de lei la finele primului trimestru, astfel că raportul credite depozite era de 125%.
Capitalurile acționarului reprezentau 2,2 miliarde de lei.