Mihaela Lupu, în prezent Chief Financial Officer pentru Europa Centrală și de Est în cadrul Grupului UniCredit, va fi noul CEO și Președinte al Directoratului UniCredit Bank în România, începând cu 16 octombrie.
Numirea ei este aprobată de Banca Națională a României.
Mihaela Lupu și-a început activitatea în august 1998, în HVB Bank Romania S.A., în poziția de Analist Financiar, ajungând în 2004 Coordonator al Departamentului de Control Financiar.
Din 2007 a fost promovată în funcția de Șef Departament Control Financiar în UniCredit Țiriac Bank, devenind în 2010 Director de Planificare și Control. În 2013 a devenit CFO și membru al Directoratului UniCredit Bank în România.
Din 2017 a preluat succesiv poziția de Head of Group Planning, Capital Management & Strategic ALM și, din 2021 până în prezent, rolul de CFO Central and Eastern Europe (CE&EE).
În primăvară, Profit.ro a anunțat că Banca Națională a României a respins propunerea făcută de Unicredit Bank România pentru funcția de CEO. Septimiu Postelnicu, chemat să-i succeadă lui Răsvan Radu din Bulgaria, unde era prim vicepreședinte executiv al bănci grupului din țara vecină, a primit atunci aviz negativ. Interimatul în poziția de CEO din 17 aprilie, când a expirat mandatul lui Radu, a fost preluat de Feza Tan, prim vicepreședinte executiv.
Experiența lui Septimiu Postelnicu convinsese BNR, în 2016, că poate prelua conducerea diviziei de retail a Unicredit în România, însă în primăvară, după o mutare de câțiva ani la banca grupului din Bulgaria, nu a mai fost convingătoare pentru a fi avizat și ca CEO. BNR a respins solicitarea, astfel că banca a trebuit să desemneze un CEO interimar în locul lui Răsvan Radu de la finele săptămâni viitoare, când poziția rămâne vacantă. Răsvan Radu a condus banca din ianuarie 2005.
Propunerile de CEO la băncile din țară respinse de BNR au fost foarte rare. În 2012, BRD Group Societe Generale a avut o astfel de experiență, când Banca Națională i-a dat aviz negativ lui Alexandre Maymat, numit să preia conducerea băncii francezilor în România în locul lui Guy Poupet, care nu stătuse decât doi ani în funcție. Maymat deținuse funcții de conducere în Camerun, Ciad și Guineea Ecuatorială în cadrul Societe Generale, care l-a propus apoi la BRD în România.