ULTIMA ORĂ Fitch a înrăutățit perspectiva de rating pentru BCR și BRD

ULTIMA ORĂ Fitch a înrăutățit perspectiva de rating pentru BCR și BRD
scris 21 apr 2020

Agenția de evaluare financiară Fitch a înrăutățit perspectiva de rating pentru Banca Comercială Română (BCR) și BRD - Groupe Societe Generale, confirmând calificativele pentru datoriile pe termen lung la "BBB+". Mutarea vine în urma revizuirii perspectivei de rating la împrumuturile pe termen lung ale României, de la "stabilă" la "negativă".

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

"Ratingul pe termen lung BCR și BRD ar putea fi revizuit în scădere dacă ratingul pentru împrumuturile de stat pe termen lung ale României sunt reduse. Totodată, aceste ratinguri ar putea fi revizuite în scădere dacă ratingul pe termen lung al băncilor-mamă este diminuat cu mai mult de o treaptă sau dacă subsidiarele devin mai puțin importante din punct de vedere strategic pentru acestea. Considerăm ultima variantă puțin probabilă", este mesajul Fitch.

Urmărește-ne și pe Google News

Fitch impune o limită superioară a ratingurilor pentru băncile românești cu doar o treapă peste ratingul suveran al României (BBB- cu perspectivă negativă). 

EXCLUSIV Circa 3.600 de români au obținut credite Prima Casă în primul trimestru, deși plafonul de garantare a fost distribuit spre final de februarie. „Programul se derulează în aproximativ același ritm ca până acum.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Circa 3.600 de români au obținut credite Prima Casă în primul trimestru, deși plafonul de garantare a fost distribuit spre final de februarie. „Programul se derulează în aproximativ același ritm ca până acum.“

Ratingul pentru datoriile pe termen lung ale BCR și BRD reflectă sprijinul potențial din partea acționarilor majoritari, Erste Group și Societe Generale, potrivit agenției de rating.

"Atât Erste, cât și Societe Generale rămân înclinate spre a-și susține subsidiarele românești dacă acest lucru este necesar, deoarece prezența lor în România, unde se bucură de cote de piață ridicate și profitabilitate mare, rămâne de importanță strategică. Opinia noastră ia în considerare participațiile majoritare (Erste deține 99,9% din capitalurilul BCR, iar SG deține 60,2% din BRD), nivelul ridicat de integrare operațională și de management între băncile-mamă și subsidiarele lor din România și dimensiunea limitată a acestor subsidiare, comparativ cu proprietarii, ceea ce face ca un eventual sprijin să fie gestionabil", se arată într-un raport al Fitch.

Zilele trecute, Fitch a anunțat că a înrăutățit de la "stabilă" la "negativă" perspectiva asupra ratingului de credit al statului român și a reconfirmat totodată calificativul "BBB-" aferent datoriei guvernamentale românești pe termen lung în valută, fapt care menține obligațiunile de stat ale României în categoria celor recomandate pentru investiții. Cei de la Fitch văd o adâncire a deficitului bugetar până la 8% din PIB în 2020, semnificativ peste prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%, pe care a fost construită recenta rectificare bugetară. De asemenea, agenția estimează că economia va scădea cu aproape 6% anul acesta, mai mult decât triplu față de proiecția de doar -1,9% a autorităților de la București.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
bcr
brd
rating romania
rating banci
perspectiva negativa