ULTIMA ORĂ CONFIRMARE România amână (din nou) calendarul de adoptare a monedei euro. Noua țintă avută în vedere

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE România amână (din nou) calendarul de adoptare a monedei euro. Noua țintă avută în vedere
scris 18 feb 2021

România ar putea adopta moneda euro abia în 2027 sau 2028, a anunțat premierul Florin Cîțu, în această seară.

Profit.ro a relatat anterior că România amână din nou adoptarea euro, cu argumentul că va trebui, mai întâi, să își restabilească echilibrul macro-economic, inclusiv prin combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19 și prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar abia apoi va stabili un (nou) calendar privind aderarea la zona euro. Acum premierul Cîțu arată că, într-adevăr, procesul de aderare a fost întârziat de criza din 2020, iar, după recuperarea economică, România ar putea adopta moneda euro în 2027 sau 2028. Ultima țintă era 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

De ce este important: În primăvara anului 2016, după cum Profit.ro a anunțat în premieră, România a renunțat în mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro. După câțiva ani de pauză, în 2019, Guvernul a decis să transmită oficial Comisiei Europene o nouă țintă de adoptare a monedei euro, respectiv a menționat angajamentul de a adopta moneda euro în 2024.

Profit.ro a prezentat în premieră cel mai recent Plan de adoptare a euro.

De asemenea important: România nu îndeplinește niciunul dintre criteriile nominale necesare trecerii la moneda euro, au indicat ultimele date. În plus, o serie de alți factori, printre care dezechilibrele macroeconomice și lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ, fac ca România să nu fie pregătită pentru zona euro.

Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România

Premierul Cîțu a declarat, joi seară, că parcursul pentru adoptarea euro a fost puțin întârziat de criza din 2020, dar România va recupera această întârziere în perioada 2021-2024, iar aderarea la zona euro va fi după 2024.

”E greu să discuți despre aderarea la zona euro în plină criză economică, când trebuie să faci reforme clare, dar est un obiectiv pe care ni-l menținem. (..) Acum, cum văd lucrurile: am putea să intrăm în antecamera zonei euro în jur de 2024-2025 și să putem să adoptăm moneda europeană în 2027 sau 2028”, a declarat Cîțu, la Digi24, întrebat când ar putea românii primi salariile în euro.

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

Un document oficial, redactat recent de Ministerul Finanțelor Publice, confirmă că în prezent România nu îndeplinește criteriile de adoptare a monedei europene.

”Astfel, nu sunt îndeplinite criteriile de convergență nominală referitoare la soliditatea finanțelor publice (deficitul bugetar depășește pragul de 3% din PIB, iar România se află în procedură de deficit excesiv), stabilitatea pețurilor (rata inflației depășește media primelor trei state cu cele mai bune performan!e în acest sens) și convergența ratei dobânzii pe termen lung (aceasta fiind superioară nivelului de referință)”, relevă documentul citat.

În plus, deși cursul de schimb nu a înregistrat oscilații majore, România nu participă la Mecanismul Ratelor de Schimb II (ERM II), unde trebuie să se mențină pentru cel puțin doi ani anterior intrării în zona euro.

De asemenea, conform documentului, ”legislația României nu este compatibilă în întregime cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene”.

FOTO Fabrica Ford din Craiova are în premieră un director femeie CITEȘTE ȘI FOTO Fabrica Ford din Craiova are în premieră un director femeie

Mai mult, ministerul arată că ”România se confruntă cu o serie de dezechilibre macroeconomice, unele dintre acestea accentuându-se în contextul pandemiei”.

Prin urmare, autoritățile arată că se vor concentra, într-o primă etapă, pe restabilirea echilibrelor macro-economice, simultan cu combaterea efectelor pandemiei de coronavirus și aplicarea Planului Național de  Redresare și Reziliență, care are o finanțare de 30 miliarde de euro din fonduri europene.

Abia, ulterior, Guvernul va elabora un nou calendar de adoptare a monedei euro.

”În perspectiva aderării la zona euro, România va trebui, în primă fază, să își restabilească echilibrele interne și externe și să îndeplinească o serie de condiții de robustețe macroeconomică, în paralel cu combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19, atât în plan economic, cât și social. Pe termen scurt/mediu, accentul trebuie pus pe implementarea eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență, în așa fel încât reformele și investițiile generate de atragerea fondurilor europene să contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și Ia o dezvoltare sustenabilă. În contextul celor menționate, ulterior va fi oportun să se stabileasca un calendar privind aderarea la zona euro”, indică documentul oficial.

Cîțu, despre taxarea Facebook: Internetul trebuie reglementat, dar nu prin taxare CITEȘTE ȘI Cîțu, despre taxarea Facebook: Internetul trebuie reglementat, dar nu prin taxare

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE România amână (din nou) calendarul de adoptare a monedei euro. Noua țintă avută în vedere

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
aderare
adoptare
modeda
euro
calendar
romania
guvern
plan
covid