Acționarii UniCredit Bank România și AlphaBank România au decis fuziunea celor două subsidiare, care vor duce la formarea celei de-a treia celei mai mari bănci din România. Mișcarea face parte dintr-o tranzacție mai amplă în regiune între cele două grupuri din Italia și Grecia.
Aceasta este prima achiziție pe care UniCredit o face în 15 ani.
VEZI AICI ȘI Șeful UniCredit se așteaptă la profituri mari din România după achiziția Alpha Bank. Ce presupune tranzacția și ce planuri mai au cele două grupuri
Grecii de la AlphaBank vor păstra o cotă de 9,9% din noua entitate și vor încasa 300 de milioane de euro în cash.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UniCredit România și Alpha Bank România au o poziție puternică în segmentele corporate și retail. Cele două au o cotă de piață după active combinată de 12%.
Închiderea tranzacției este așteptată în 2024, sub rezerva încheierii unui proces de due diligence, a aprobărilor corporative pentru fuziune și a tuturor aprobărilor și acordurilor de reglementare necesare, inclusiv în materie de competiție.
După finalizarea tranzacției, Alpha Bank este de așteptat să rețină 9,9% din capitalul social al entității combinate și să primească o contraprestație în numerar de 300 milioane euro, componentă ce va fi supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul.
Tranzacția face parte dintr-o înțelegere mai extinsă între cele două părți privind afacerile din regiune.
Astfel, UniCredit va prelua 51% din AlphaLife Insurance Grecia, care oferă produse de asigurări de viață și pensii.
CITEȘTE ȘI BNR va cere mai mult capital băncilorUniCredit va distribui și produsele de fonduri mutuale prin rețeaua Alpha Bank Grecia.
De asemenea, UniCredit a depus o ofertă către Fondul Elen de Stabilitate Financiară pentru achiziția cotei de 9% deținută de stat în grupul Alpha (cotă preluată cu ocazia crizei financiar-bancare și economice din Grecia). Dacă această tranzacție nu va reuși, UniCredit va cumpăra din piață o cotă de 5% din UniCredit în următoarele 24 de luni.
„Tranzacția va permite UniCredit să-și sporească prezența în România, o țară cu potențial ridicat de creștere, și să-și extindă produsele și platformele în Grecia, o țară cu perspective puternice de creștere. Grecia, în urma reformelor structurale din ultimii ani, a revenit să fie o țară cu creștere ridicată, cu potențial puternic și reprezintă un hub important pentru franciza UniCredit din Europa Centrală și de Est, prin conexiunea comercială în această regiune susținută de comerț și turism”, arată UniCredit.
În vara anului trecut, Apha Bank s-a retras din Albania, vânzând către OTP. într-o tranzacție de 55 milioane de euro. Vânzarea subsidiarei din Albania a fost prezentată ca parte a strategiei Alpha Bank de a se concentra pe piețele cheie, fiind anunțat atunci că fondurile eliberate de pe piața albaneză vor fi direcționate către subsidiarele din Grecia, România și Cipru.
Fuziunea din România va avea un impact asupra capitalului de bază de nivel 1 al UniCredit de aproximativ 15 puncte de bază. Pe de altă parte, UniCredit se așteaptă să-și majoreze profitul în România cu 100 de milioane de euro ca urmare a afacerilor preluate de la Alpha Bank.
Grupul Alpha Bank își va majora rezervele de capital cu peste 100 de puncte de bază ca urmare a tranzacției.
Calculele Profit.ro pe baza datelor de la BNR și din rapoartele financiare ale băncilor arată că UniCredit avea o cotă de piață de 8,3% după active la jumătatea anului (60,94 miliarde de lei la nivelul băncii și 67,26 la nivel de grup). UniCredit a încheiat primele 6 luni cu un profit net de 582,4 milioane de lei, în creștere de la 341,2 milioane de lei în aceeași perioadă din 2022 (la nivel de grup profitul a crescut de la 405,4 la 663,9 milioane de lei).
Alpha Bank România nu a publicat un raport semestrial. Banca avea la finele anului trecut o cotă de piață de 3% și active de 21,1 miliarde de lei. La 6 luni din 2023, banca menționează o creștere a activelor cu 9% față de jumătatea lui 2022, la 4,35 miliarde de euro echivalent (circa 21,5 miliarde de lei) și un profit net de 23 de milioane de euro (circa 114 milioane de lei).
Primele locuri în piață sunt ocupate de către Banca Transilvania (cu circa 19%), BCR (14%), BRD (10%), ING (9%), Raiffeisen Bank și CEC Bank (câte 8,8%) – date de la finele anului trecut.