Statul ar urma să suporte chiar și intregral dobânda la creditele ipotecare ale familiilor cu copii, conform unui proiect de lege. Măsura ar avea un impact bugetar de 1,2 miliarde lei, dar este avansată ca mijloc de stimulare a ratei natalității, în declin accentuat.
Ca urmare, este propusă subvenționarea dobânzii aferente creditului ipotecar, în funcție de numãrul de copii dintr-o familie.
Facilitatea constând în subvenționarea dobânzii ar urma să se acord astfel:
a) 10% pentru un copil;
b) 50% pentru doi copii;
c) 100% pentru trei sau mai mulți copii.
În cazul părinților singuri, subvenția ar urma să fie:
- 25% pentru un copil;
- 75% pentru doi copii;
- 100% pentru trei sau mai mulți copii.
Măsura ar urma să se aplice inclusiv creditelor contractate în programul ”Noua casă”/”Prima casă”, pentru care este prevăzută și reducerea nivelului comisionului de garantare, calculat la soldul sumei garantate, astfel:
a) cu 25 % pentru un copil;
b) cu 75% pentru doi copii;
c) 100% pentru trei sau mai mulți copii.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Legea dezvoltărilor imobiliare va fi modificată după model francez. Limită de avans cerută cumpărătorului și asigurare pentru dezvoltatoriBeneficiar al programului va fi debitorul unui contract de credit ipotecar care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) creditorul nu a declarat scadența anticipată;
b) nu înregistreazã restanțe mai mari de 30 de zile la rambursarea creditului;
c) are copil/copii în întreținere;
d) are în proprietate o singură locuință, obiectul contractului de credit.
Copiii aflați în întretinerea beneficiarului pot fi luați in calcul pentru un singur credit ipotecar pentru care se acordã subvențiile.
Prin copil aflat în intreținere este avut în vedere minorul, firesc sau adoptat, precum și elevul înscris într-o unitate de învățământ preuniversitar cuprinsă în sistemul național de învățământ cu frecvență la zi, indiferent de nivel, sau studentul admis într-un program de studii universitare de licență cu frecvență, pânã la implinirea vârstei de 23 de ani, și care nu obține, cumulat pe un an fiscal, venituri pentru care datorează impozit pe venit.
CITEȘTE ȘI Contribuția proprietarilor la anveloparea blocurilor nu va mai fi recuperatăConform datelor incluse în proiect, circa 58,08% din gospodăriil au un singur copil, 31,42% au doi copii, iar 10,5% au 3 și peste 3 copii.
Coroborând aceste date, suma totalã a creditelor asupra cărora se va calcula valoarea subvențiilor este 53,48 miliarde lei, iar impactul bugetar este de aproximativ 1,2 miliarde lei/an.
Ințiatorii proiectului susțin că în realitate va fi mult diminuat, pentru că debitorii care dețin două sau mai multe locuințe nu vor putea accesa programul, acesta având un caracter social, de ajutorare a familiilor care au de achitat rate exclusiv pentru casa în care locuiesc. Tototodată, rata anualã a dobânzii luată în calcul este cea maximală de 7%, iar inițiatorii susțin că ”în fapt ratele arată tendință descrescătoare pentru anul 2025 și în continuare”.