Statul a împrumutat în luna ianuarie peste 955 milioane lei de la populație prin vânzarea de titluri de stat în cadrul programului Tezaur, aceasta fiind cea mai mare sumă atrasă lunar prin acest instrument, potrivit Ministerului Finanțelor. Mai multe runde de titluri de stat cumpărate de populație în trecut au avut scadența în decembrie 2020 și au influențat probabil subscrierile din ianaurie 2021, întrucât o parte dintre persoanele respective au investit din nou banii tot în titluri de stat.
Ministerul Finanțelor furnizează sporadic informații destul de puține despre împrumuturile directe de la populație prin programul Tezaur. Tot de la populație, statul împrumută bani și prin programul Fidelis, de titluri listate la bursă.
"Românii au investit în prima emisiune de titluri de stat Tezaur din anul 2021 lansată de Ministerul Finanțelor peste 955 de milioane de lei, din care 850,4 milioane lei prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului și 104,8 milioane lei prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română. Aceasta reprezintă cea mai mare valoare subscrisă lunar de investitori în cadrul unei emisiuni Tezaur", potrivit unui comunicat al ministerului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Titlurile de stat, lansate începând cu 4 ianuarie 2021, cu scadența de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 3,25%, 3,5%, și 3,75%, sunt în formă dematerializată și au valoare nominalãă de 1 leu.
Dobânda este plãtită la termenele prevãzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot rãscumpăra în avans.
"Având în vedere interesul foarte ridicat manifestat de populație pentru acest instrument de economisire, Ministerul Finanțelor intenționeazã sã continue cu o frecvențã lunarã emisiunile în cadrul acestui program pe tot parcursul anului 2021", potrivit Finanțelor.
Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
De la populație, autoritățile au atras peste 6,1 miliarde de lei, dar cea mai mare parte a fondurilor, în jur de 4,7 miliarde lei (în lei și euro), provine din împrumuturile luate de stat pe bursă de la investitori, prin programul Fidelis.