Senatorul Zamfir acuză șefii BNR și Consiliului Concurenței că s-au înțeles să nu vină la Parlament pentru discuții privind Robor. PSD și ALDE susțin o lege care va sancționa chiar cu pierderea funcției neprezentarea

Senatorul Zamfir acuză șefii BNR și Consiliului Concurenței că s-au înțeles să nu vină la Parlament pentru discuții privind Robor. PSD și ALDE susțin o lege care va sancționa chiar cu pierderea funcției neprezentarea
scris 29 ian 2019

Președintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, s-a declarat, marți, convins că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, s-au înțeles să nu se prezinte la audierile comisiei parlamentare privind stabilirea Robor, respectiv practicile neconcurențiale din domeniul bancar. Ca urmare, senatorii PSD și ALDE au arătat că susțin un proiect de lege care să aplice sancțiuni administrative sau chiar pierderea funcției în cazul șefilor de autorități publice care nu se prezintă la audierile solicitate de legislativ. 

Guvernatorul Isărescu fusese invitat de senatorul Zamfir la o audiere intitulată: Aspecte privind Raportul asupra stabilității financiare nr.2 din anul 2018, în cuprinsul căruia este inclusă “Tema specială. Eficiența operațională a sectorului bancar și nivelul intermedierii”, prin care se evidențiază o critică adusă strategiilor pe termen mediu ale principalelor 8 bănci din România, precum și elemente referitoare la procedura de Fixing, ca urmare a impactului pe care indicele ROBOR îl are în calcularea ratelor dobânzilor la creditele în lei ale populației. 

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, președintelui Consiliului Concurenței, Bigdan Chirițoiu, i-a fost adresată invitația pentru o audiere cu tema: Aspecte referitoare la eventuale practici anticoncurențiale în domeniul serviciilor financiar bancare și nebancare, aspecte ce au fost relevate în cadrul „Raportului privind investigația Consiliului Concurenței pe piața produselor bancare și interbancare” ca urmare a investigației derulate de Consiliul Concurenței în perioada 2008-2011.

Potrivit senatorului Zamfir, Banca Națională nu a dat niciun răspuns oficial invitației Parlamentului, în timp ce președintele Consiliului Concurenței a transmis că nu va putea fi prezent, deoarece la data respectivă va fi plecat din Capitală la un eveniment al Consiliului organizat în Covasna.

FOTO PSD continuă disputa cu BNR, împreună cu o imagine ironică CITEȘTE ȘI FOTO PSD continuă disputa cu BNR, împreună cu o imagine ironică

”Am convingerea că guvernatorul BNR și președintele Consiliului s-au înțeles de comun acord să nu se prezinte la audieri”, a declarat Daniel Zamfir.

Zamfir a acuzat, de altfel, conducerea Consiliului Concurenței că ar fi ”mușamalizat” raportul întocmit ca urmare a investigației pe piața produselor bancare și interbancare în perioada 2008-2011.

În acest context, senatorul ALDE și alți senatori din PSD și-au exprimat susținerea pentru adoptarea de către Parlament a unui proiect de lege care să sancționeze neprezentarea reprezentanților instituțiilor publice la audierile convocate de comisiile parlamentare.

Potrivit parlamentarilor majorității de guvernământ, un astfel de proiect ar trebui să prevadă cel puțin o sancțiune administrativă în astfel de cazuri, urmând să fie analizată și posibilitatea ca sancțiunea să meargă până la pierderea funcției.

CEO Erste: Taxa pe activele bancare nu ne va împiedica să obținem profit în România CITEȘTE ȘI CEO Erste: Taxa pe activele bancare nu ne va împiedica să obținem profit în România

Acuzele senatorului Zamfir vin după ce Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, a declarat duminică seara că Ministrul Finanțelor va cere Consiliului Concurenței să efectueze un control pe piață privind Robor și fluctuațiile cursului valutar. Vâlcov a susținut, totodată, că președintele Consiliului Concurenței ar fi fost numit, în mandatul fostului președinte Traian Băsescu, la propunerea președintelui executiv al Raiffeisen, Steven van Groningen.

La doar câteva ore de la declarațiile consilierului de stat, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că insituția pe care o conduce a declanșat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuația indicatorului după adoptarea, la finele anului trecut, a Ordonanței de Urgență 114/2018 care a introdus mai multe măsuri fiscale, inclusiv taxa pe active bancare.

viewscnt
Afla mai multe despre
zamfir
bnr
isarescu
consiliul concurentei
chiritoiu
robor
parlament
comisie
audiere
sanctiune
functie
pierdere
proiect
lege