Scad ratele la credite. Noi reduceri din iulie

Scad ratele la credite. Noi reduceri din iulie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 2 apr 2021

Indicele de referință (IRCC) pentru creditele acordate consumatorilor scade din aprilie și va scădea semnificativ și din iulie, ceea ce înseamnă rate mai mici aferente creditelor cu dobândă variabilă. Și media ROBOR a scăzut în primul trimestru din 2021.

Reducerea ratei de politică monetară începând cu martie anul trecut s-a văzut parțial și în scăderea dobânzilor pe termen scurt la plasamentele interbancare, pe seama cărora se calculează și IRCC.

Urmărește-ne și pe Google News
Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Acest indice a fost introdus ca dobândă de referință pentru creditele acordate populației începând cu mai 2019. Valoarea IRCC valabilă pentru perioada ianuarie-martie 2021 a fost de 1,88% și a fost calculată pe baza valorii dobânzilor medii din piață din intervalul iulie-septembrie 2020.

Pentru aprilie-iunie 2021, valoarea IRCC este de 1,68%, fiind calculată pe baza dobânzilor din intervalul octombrie-decembrie 2020. În iulie-septembrie 2021, IRCC va scădea din nou, la 1,25%, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, fiind calculat pe baza ratelor interbancare din primul trimestru al acestui an.

GRAFIC Indicele S&P 500 urcă, în premieră, peste pragul de 4.000 de puncte CITEȘTE ȘI GRAFIC Indicele S&P 500 urcă, în premieră, peste pragul de 4.000 de puncte

Modul în care se calculează și aplică cu o semnificativă întârziere IRCC este unul dintre motivele pentru care indicatorul a fost contestat de banca centrală, care a susținut în mai multe rânduri că este afectată transmisia politicii monetare. Spre exemplu, BNR a redus dobânda cheie de la 2,5% la 1,25% în ultimul an, însă această scădere va fi translatată în costurile creditelor, într-o măsură importantă, abia din toamnă, când condițiile financiare și economice ar putea fi chiar mult diferite.

De la ultima reducere a ratei cheie cu 0,25 puncte procentuale din ianuarie, condițiile privind inflația s-au schimbat semnificativ. Prețurile mai mari la energia electrică și nu numai au dus estimarea privind dinamica prețurilor de consum la limita de sus a țintei. La această evoluție se adaugă și perspectivele mai mari de inflație la nivel mondial, ceea ce înseamnă că ar putea fi nevoie de dobânzi mai mari pentru a ține capitalurile pe loc. Chiar în februarie-martie am avut un scurt episod care a pus presiune pe curs și dobânzi.

Scad ratele la credite. Noi reduceri din iulie

A scăzut și media trimestrială a ROBOR la 3 luni, referința utilizată pentru creditele cu dobândă variabilă acordate consumatorilor până la înlocuirea cu IRCC și care este valabilă în continuare în contractele în lei în vigoare înainte de 2019. Astfel, de la 2,08% în trimestrul 4 al anului trecut, media ROBOR 3M a scăzut la 1,65% în primul trimestru din acest an.

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

Spre deosebire de IRCC, însă, ROBOR 3M nu se calculează sau aplică în contracte într-un mod unitar. Băncile pot aplica valoarea dintr-o anumită zi a lunii sau pot calcula o medie.

Ce înseamnă în bani scăderea IRCC

La un împrumut pe 300 de luni de 210.000 de lei la o marjă de 2,5 puncte procentuale peste IRCC, rata lunară era în octombrie-decembrie de 1.188 de lei, a scăzut la 1.153 de lei în ianuarie-martie și va scădea la 1.129 de lei în aprilie-iunie, adică cu circa 91 de lei sub nivelul din urmă cu un an. Din iulie până în septembrie, rata scade din nou, la 1.080 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ircc
valoare ircc
rate credite
scadere rate credite
dobanzi interbancare
robor