Guvernatorul Mugur Isărescu va avea mai puține direcții în coordonare în noul mandat. Cea de Politică Monetară și cea de Studii Economice au fost transmise noului viceguvernator numit în boardul executiv, Cosmin Marinescu, Iar Direcțiile Juridică și de Buget și Analiză Financiară au fost preluate de prim-viceguvernatorul Leonardo Badea. De la cel cu care a făcut schimb de funcții, Florin Georgescu, rămas în prezent doar viceguvernator, Badea nu a luat decât Supravegherea. Direcțiile coordonate de Eugen Nicolăescu, ieșit din CA, au fost împărțite, una mergând și la guvernator.
Direcțiile din cadrul băncii centrale sunt coordonate de guvernator și de ceilalți trei membri cu funcții executive în Consiliul de Administrație. Noul CA, al cărui mandat a început oficial pe 11 octombrie, păstrează neschimbate trei nume: Mugur Isărescu, reales guvernator, Florin Georgescu și Leonardo Badea, ultimii doi, susținuți de PSD în Parlament, schimbând între ei pozițiile de prim-viceguvernator și viceguvernator. În cea de-a doua funcție de viceguvernator, Cosmin Marinescu, fostul consilier pe probleme economice al președintelui, a fost ales în locul lui Eugen Nicolăescu cu susținerea PNL.
Distribuirea în coordonare a Direcțiilor din cadrul băncii nu a urmat, însă, simpla rocadă a funcțiilor între membri vechi și noi, ci o reorganizare ceva mai amplă.
În vechiul board executiv, guvernatorul Mugur Isărescu avea în coordonare 14 direcții (pe lângă Comitetele de politică monetară, de supraveghere și de administrare a rezervelor internaționale). În noul mandat mai are doar 11. Către prim-viceguvernatorul Leonardo Badea a relocat Direcția Juridică și cea de Buget și Analiză Financiară, iar alte două direcții importante - cea de Politică Monetară și cea de Studii Economice - le-a transmis în coordonarea viceguvernatorului Cosmin Marinescu (profesor universitar doctor la ASE, autor al capitolului dedicat monedei și politicii monetare din manualul universitar folosit în facultățile Academiei de Studii Economice).
Guvernatorul a cedat colegilor patru direcții și a luat în schimb doar una nouă: la redistribuirea direcțiilor coordonate de Eugen Nicolaescu, guvernatorul Mugur Isărescu a preluat-o pe cea de Achiziții. În coordonarea sa directă rămân în continuare Direcțiile de Audit Intern, Cancelaria BNR, Direcția Operațiuni de Piață, Resursele Umane, Protecția Valorilor, Comunicarea și Relațiile cu Publicul, Platformele Digitale și Securitatea Cibernetică, Centrul de Perfecționare Profesională și Activități Sociale, Comopartimentul Conformitate, Sucursalele Regionale și Agențiile BNR.
Mutarea direcțiilor
Florin Georgescu nu mai este prim-viceguvernator, dar păstrează aproape toate direcțiile pe care le avea în coordonare până acum. În rotația cu Leonardo Badea, îi transmite acestuia doar direcția importantă de Supraveghere a instituțiilor de credit și păstrează Direcțiile Stabilitate Financiară, Reglementare și Autorizare, Emisiune, Trezorerie și Casierie, Contabilitate, Patrimoniu și Investiții.
Primește, în plus, din redistribuirea direcțiilor lui Eugen Nicolăescu, Rezoluția Bancară, asociată mai coerent cu atribuțiile de coordonare pe Stabilitate Financiară, precum și Direcția de Monitorizare a Infrastructurilor Pieței Financiare și a Plăților
Noul prim-viceguvernator, Leonardo Badea își păstrează și în noua funcție, mai înaltă, majoritatea direcțiilor pe care le coordona când era viceguvernator: Plăți, Relații Internaționale, Secretariat, Tehnică și Mentenanță, pe lângă nou transferatele direcții de Supraveghere (de la Florin Georgescu), Juridică și Buget și Analiză Financiară (preluate de la Mugur Isărescu). Nu i se alocă nimic din ce coordona Eugen Nicolăescu.
Noul viceguvernator Cosmin Marinescu, intrat pentru prima dată în boardul executiv al BNR, va coordona, pe lângă cele două direcții transmise din subordinea guvernatorului (Politică Monetară și Studii Economice), trei direcții realocate din subordinea lui Eugen Nicolăescu: Statistică, Soluții Digitale, dar și Direcția Muzeu și Educație Financiară.
Noul Consiliu de Administrație al Băncii Naționale, al șaptelea de după Revoluție, și-a început mandatul pe 11 octombrie după ce a fost votat de Parlament la începutul lunii, și are cun mandat de cinci ani.
Are următoarea componență:
Membri executivi:
- Academician Mugur Isărescu — președinte al Consiliului de administrație și guvernator al BNR
- Prof. Univ. Dr. Leonardo Badea — vicepreședinte al Consiliului de administrație și prim-viceguvernator al BNR
- Prof. Univ. Dr. Florin Georgescu — membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al BNR
-Prof.univ.dr. Cosmin-Ștefan Marinescu — membru al Consiliului de administrație și viceguvernator BNR
Membri neexecutivi:
- Prof.univ.dr. Aura-Gabriela Socol — membru al Consiliului de administrație al BNR (profesor. univ. dr. la Academia de Studii Economice.Soția lui Cristian Socol, consilier economic al premierului Marcel Ciolacu)
- Roberta Alma Anastase — membru al Consiliului de administrație al BNR (Fost președinte al Camerei Deputaților în legislatura 2008-2012, și fost europarlamentar între noiembrie 2006 – noiembrie 2008. Fosta Miss România (1994), de profesie sociolog)
- Alexandru Nazare — membru al Consiliului de administrație al BNR (fost ministru al Finanțelor în Guvernul Florin Cîțu și ministru al Transporturilor în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu)
- Csaba Bálint, CFA — membru al Consiliului de administrație al BNR. (Înainte de a se alătura BNR în 2019, a lucrat ca analist macroeconomic la o bancă universală, pregătind rapoarte de cercetare cu privire la evoluțiile economice, piețele financiare, precum și industria bancară din România. A absolvit Școala Doctorală de Finanțe și Bănci – DOFIN din cadrul Academiei de Studii Economice din București))
- Cristian Popa, CFA — membru al Consiliului de administrație al BNR (După terminarea ASE, Popa a obținut titlul de Master în Managementul Riscului Financiar Internațional, după care a obtinut CFA Charterholder (CFA Institute, Virginia, USA) – Chartered Financial Analyst. A lucrat în mai multe bănci comerciale ca director de investiții)