Raiffeisen reduce capitalul băncii pentru locuințe, forțată de pierderile aduse de decizia Curții de Conturi

Raiffeisen reduce capitalul băncii pentru locuințe, forțată de pierderile aduse de decizia Curții de Conturi
scris 20 dec 2022

Raiffeisen Bank reduce capitalul social al Aedificium Banca pentru Locuințe cu 61% pentru a acoperi pierderile din ultimii ani, venite în special din implementarea deciziei Curții de Conturi, care a găsit mai multe nereguli la acordarea primei de stat clienților, ce au fost confirmate de instanță. Raiffeisen a plătit în acest an statului despăgubiri de circa 114 milioane de lei.

Raiffeisen a aprobat reducerea capitalului social cu 78,5 milioane de lei, de la 128,7 milioane de lei la 50,2 milioane de lei, prin anularea unor acțiuni din patrimoniul acționarului.

Urmărește-ne și pe Google News

Adeficium este deținută integral de Raiffeisen Bank România, care la rândul ei este deținută de Raiffeisen International, parte a grupului financiar austriac cu același nume.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Până în 2018, numele societății era Raiffeisen Banca pentru Locuințe – una dintre cele două bănci din România care acordau împrumuturi în sistemul de economisire-creditare în scop locativ (Bauspar), popular în Germania și Austria.

EXCLUSIV Decizie în premieră pe piață: BCR renunță la peste un sfert din spațiile de birouri dedicate celor 2.000 de angajați din sediile centrale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Decizie în premieră pe piață: BCR renunță la peste un sfert din spațiile de birouri dedicate celor 2.000 de angajați din sediile centrale

Acționarii Aedificium erau obligați de Legea societăților să reducă capitalul social. Firmele trebuie să aibă un activ net (active totale din care se scad datoriile) de cel puțin jumătate din valoarea capitalului social. Pierderile operaționale ridicate și provizionul pentru decizia Curții de Conturi au dus valoarea activului net al băncii sub limita reglementată, însă banca a continuat să respecte indicatorii prudențiali impuși de banca centrală în ceea ce privește solvabilitatea.

Curtea de Conturi a stabilit, în 2015, că băncile pentru locuințe (Raiffeisen și BCR) au plătit nelegal prima de stat anuală de până la 250 de euro către peste 300.000 dintre clienții care au deschis conturi, în condițiile în care cei mai mulți nu au participat la tot ciclul de economisire-creditare, ci doar au făcut depozite pentru a beneficia de subvenție. Mai mult, băncile au semnat contracte și cu minorii, respectiv pensionarii, persoane care nu ar fi putut să ia împrumuturi din cauza vârstei – spre exemplu unele familii deschideau conturi pe numele tuturor membrilor pentru a aduna cât mai multe prime anuale.

Băncile au contestat decizia, însă, în 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv raportul Curții de Conturi și a respins ulterior și căile extraordinare de atac. Cele două bănci au rămas să plătească primele încasate nelegal și alte impozite cu reținere la sursă cu un total de 588 de milioane de lei (circa 119 milioane de euro), și se judecă cu statul pentru amnistierea unor dobânzi penalizatoare de 303 milioane de lei (circa 62 de milioane de euro). Teoretic, băncile ar putea încerca să recupereze banii de la clienți, însă au arătat în mai multe rânduri că nu vor să facă acest lucru.

Guvernul s-a răzgândit: Acordul cu SNN prin care statul va garanta 100% creditele străine pentru construirea Cernavodă 3-4 va fi aprobat prin lege, nu prin HG CITEȘTE ȘI Guvernul s-a răzgândit: Acordul cu SNN prin care statul va garanta 100% creditele străine pentru construirea Cernavodă 3-4 va fi aprobat prin lege, nu prin HG

Subsidiara Raiffeisen a cumulat pierderi semnificative în ultimii 5 ani, în condițiile în care începând din 2016 nu a mai acceptat clienți noi în sistemul de economisire-creditare, ceea ce a dus la o scădere a afacerilor, în timp ce provizioanele pentru litigiul cu Curtea de Conturi au crescut de la un an la altul.

Raiffeisen reduce capitalul băncii pentru locuințe, forțată de pierderile aduse de decizia Curții de Conturi

Începând cu 2016, banca a pierdut 124,6 milioane de lei –, volumul cel mai mare venind după decizia ÎCCJ: 44,5 milioane de lei în 2019, 47,4 milioane de lei în 2020 și 29,9 milioane de lei în 2021.

Aedificium ajunsese la capitaluri negative la finele lui 2020, însă în 2021 capitalul social a fost mărit de circa patru ori, de la 31,7 milioane de lei, la peste 121,7 milioane de lei. În acest an a plătit 114 milioane de lei Ministerului Dezvoltării Regionale (cel prin care plătea anterior primele de stat).

Activele băncii au coborât de la un vârf de aproape 745 de milioane de lei în 2016 la 265 de milioane de lei la finele anului trecut. Cele mai multe plasamente au fost în titluri de stat, titluri municipale și credite interbancare, în condițiile în care împrumuturile acordate clientelei au fost mereu doar 15-16% din totalul activelor și în 2021 au coborât la 14%.

GRAFICE Dobânzile la creditele ipotecare au făcut un salt major, dar au crescut și cele la depozite. Finanțarea firmelor se scumpește accelerat. Dobânzi de peste 10% pentru prima oară în ultimul deceniu CITEȘTE ȘI GRAFICE Dobânzile la creditele ipotecare au făcut un salt major, dar au crescut și cele la depozite. Finanțarea firmelor se scumpește accelerat. Dobânzi de peste 10% pentru prima oară în ultimul deceniu

Banca avea credite în sold de doar 36,3 milioane de lei la finele lui 2021, față de un vârf de 122 de milioane de lei în 2016.

Aedificium avea, la finele anului trecut, doar 3.670 de clienți participanți la sistemul de economisire creditare și 1.530 de credite în derulare, în scădere cu circa 15% față de anul precedent. Soldul total aferent contractelor de economisire-creditare a atins la sfârșitul anului trecut 45 milioane de milioane de lei.

Raiffeisen reduce capitalul băncii pentru locuințe, forțată de pierderile aduse de decizia Curții de Conturi

La finele lui 2016 avea încheiate 217.500 de contracte de economisire-creditare, cu un sold de 666 de milioane de lei. În 2015 banca avea 233.000 de contracte de economisire creditare și acordase credite de 51 de milioane de lei într-un an. În 2021 și 2020 a acordat credite de doar câte 5.000 de euro echivalent în fiecare an (24.000, respectiv 25.000 de lei), fiind acordate doar împrumuturi locative, care au îndeplinit condițiile de repartizare.

Valoarea depozitelor de economisire ale clienților a scăzut cu aproximativ 70% față de anul anterior, la circa 87 de milioane de lei, după ce 24.000 contracte au încheiat perioada de economisire prin reziliere sau repartizare.

EXCLUSIV Dobânzile la datoria publică ajung la un record, ponderea în PIB trece pentru prima dată de pragul de 2% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dobânzile la datoria publică ajung la un record, ponderea în PIB trece pentru prima dată de pragul de 2%

Înainte de decizia Curții de Conturi, banca solicita în fiecare an plata unor prime de la buget de circa 8% din valoarea soldului depozitelor, pondere ce s-a înjumătățit ulterior și apoi a coborât la 1%.

Spre comparație, la nivelul lui 2018, Raiffeisen Bausparkasse avea 1,6 milioane contracte economisire-creditare, în valoare de 6,7 miliarde de euro.

Pentru anul în curs, conducerea Aedificium estima o reducere suplimentară a activelor al 106,7 milioane de lei și a depozitelor de la clientelă la 20,7 milioane de lei, precum și o pierdere de 18,1 milioane de lei.


viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
raiffeisen banca pentru locuinte
aedificium banca pentru locuinte
capital social