Raiffeisen Bank câștigă pe fond procesul cu statul pentru 151 de milioane de lei

Raiffeisen Bank câștigă pe fond procesul cu statul pentru 151 de milioane de lei
scris 24 mai 2023

Banca pentru locuințe a Raiffeisen a obținut o decizie favorabilă de la Curtea de Apel București în litigiul cu Guvernul privind plata dobânzilor și a penalităților de 151 de milioane de lei rezultate din dosarul primei de stat.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a cerut băncii pentru locuințe a Raiffeisen (care din 2019 poartă numele Aedificium Banca pentru Locuințe) să plătească penalități de 151 de milioane de lei, acumulate în contul primelor de stat de 115 milioane de lei plătite nelegal de către bancă clienților ca prime de stat în sistemul de economisire creditare.

Urmărește-ne și pe Google News

Raiffeisen achitase principalul de 115 milioane de lei, după ce a pierdut în instanță toate căile de contestație a deciziei Curții de Conturi din 2016, care a stabilit că băncile pentru locuințe au încălcat legea când au plătit clienților prima de stat de până la 250 de euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Banca cu capital austriac a cerut ministerului să i se aplice legislația emisă în timpul crizei COVID-19 și să-i fie amnistiate accesoriile acumulate, care în acest caz depășeau datoria principală. MDLPA  a respins însă cererea, pe motiv că creanța băncii nu era una certă și exigibilă. Mai mult, în acest an a trimis și o cerere de plată în 30 de zile a întregii sume.

Raiffeisen a cerut și o obținut o suspendare a plăților și, ulterior, a primit și o decizie favorabilă de la Curtea de Apel București.

EXCLUSIV First Bank devine a doua instituție de credit care furnizează ANAF informații despre sumele ce pot fi virate pentru popriri. ANAF așteaptă și restul băncilor până în octombrie, când raportarea devine obligatorie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV First Bank devine a doua instituție de credit care furnizează ANAF informații despre sumele ce pot fi virate pentru popriri. ANAF așteaptă și restul băncilor până în octombrie, când raportarea devine obligatorie

Instanța a decis că obligațiile bugetare pentru care banca a solicitat anularea accesoriilor erau restante la data de 31 martie 2020 și să ar trebui să beneficieze, în acest sens, de prevederile OUG 69/2020, adică de amnistia fiscală. Decizia poate fi atacată cu apel de Guvern.

O decizie similară a obținut și BCR Banca pentru Locuințe, care ar avea de plătit 389 de milioane de lei penalități, potrivit MDLPA. BCR a achitat deja aproape 433 de milioane de lei la stat în urma procesului pierdut cu Curtea de Conturi.

Cele două bănci au plătit prime de stat cu probleme către peste 300.000 de clienți. În opinia Curții de Conturi, confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție, clienții au luat aceste sume fără să parcurgă ciclul complet de economisire-creditare, adică faza de depunere să fie urmată de achiziția unui credit cu destinație locativă. Mai mult, conform sursei citate, unii clienți nu aveau calitatea legală să încheie astfel de contracte, fiind minori sau pensionari care nu se calificau la contractarea unui credit.

Prima anuală de stat de 25% din valoarea depozitelor fusese gândită ca un stimulent pentru sistemul bauspar, popular în țări precum Austria și Germania. Însă, după cum arată Curtea de Conturi, banii de la stat au ajuns să fie folosiți ca o sursă de sporire a dobânzii efective încasate din economisiri.

O familie de patru persoane care putea pune deoparte 4.000 de euro putea obține 1.000 de euro în venituri suplimentare anuale de la stat, pe lângă dobânda de la bancă, dacă încheia un contract pentru fiecare membru al familiei în parte.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
banca pentru locuinte
prima de stat
curtea de conturi
ministerul dezvoltarii